Kómás állapotban a mezőgazdaság

Vágólapra másolva!
 Szellemiségében és szakmai tartalmában is új agrárpolitikát ígér a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium leendő vezetője, amelynek legfontosabb célja - fejtette ki szerdán a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén -, hogy a fogyasztók elérhető áron jussanak egészséges élelmiszerhez, illetve tisztességes megélhetést garantáljon az ágazatból élők számára. Németh Imre hangsúlyozta: a jövőben mindenki egyenlő feltételekkel juthat a különböző támogatásokhoz.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szerdai ülésén a megjelent képviselők többsége támogatta Németh Imre kinevezését a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élére. A miniszterjelölt beszámolójában szellemiségében és szakmai tartalmában az eddigitől gyökeresen eltérő agrárpolitikát ígért. Hangsúlyozta: mindenekelőtt egyenlő feltételeket és esélyeket szeretne megteremteni a termelők számára. Célja egy olyan nemzeti agrárprogram megvalósítása, amelyet a többség támogatását élvezi.

Ennek révén el lehet tüntetni az agráriumban meglévő válságjegyeket, megvalósulhat a mezőgazdaság felzárkóztatása a nemzetgazdaság többi ágához és önmagához képest is. Németh Imre kifejtette: minden ellenkező híreszteléssel szemben az új kormány számára minden mezőgazdasági gazdálkodó fontos. Így az őstermelő is, ám nélkülözhetetlennek tartja a családi gazdaságoknak az ágazatban betöltött szerepét. Esetükben egyébként javítani akarják a termelési feltételeket. A leendő miniszter hozzáfűzte, a családi gazdaságoknak nyújtott kistermelői kedvezményt ki fogják terjeszteni minden őstermelőre.

A miniszterjelölt úgy látja: olyan időpontban veszi át a tárca irányítását, amikor a magyar mezőgazdaság kómás állapotban van. (Ez a kijelentés egyébként a közelmúltban nálunk járt francia mezőgazdasági minisztertől származik. - A szerk.) Jelenleg a magyar mezőgazdaság 35-40 százalékkal kevesebb terméket állít elő, mint a 80-as évek második felében. Az agrárium árbevétele 1200-1300 milliárd forint, ám az árbevétel-arányos profit 1 százalék alatti. Az ágazati beruházások aránya az egész nemzetgazdaságon belül ma már csak 3 százalékra tehető.

Németh Imre idézte az OECD legutóbbi felmérését, amely szerint a mezőgazdasági területek kihasználtsága az európai átlaghoz képest 44 százalék. Magyarországon az egy hektárra vetített termelési érték az Európai Unió átlagának csupán az ötöde - tette hozzá a leendő miniszter, aki szerint a magyar agrárium mostani helyzetén mindenekelőtt egy megkülönböztetésmentes és átlátható támogatási és piacszabályozási rendszerrel lehetne javítani.

A miniszterjelölt úgy látja, a magyar mezőgazdaságot jelenleg leginkább az adósságcsapda sújtja. Az ágazat adóssága 4 évvel ezelőtt 200 milliárd forint volt, ami tavaly csaknem megkétszereződött. A földművelésügyi tárca új vezetése az adósságválság kezelése érdekében kétlépcsős adósságkezelést valósít meg. Elsőként mérsékelnék az éven belüli hiteleket. Egy hároméves program keretén belül sor kerülhet hitelfelfüggesztésre is, aminek lejárta után az állam átvállalná a törlesztéseket azoktól, akik bizonyítani tudják, hogy meg lehet és meg tudnak élni a mezőgazdaságból.

A miniszterjelölt kitért arra, hogy meg fogják reformálni a támogatási rendszert, ami egyrészt azt jelenti, hogy a közpénzek elköltése a korábbiakhoz képest átláthatóbbá és igazságosabbá válik, ennek megfelelően növelik a normatív támogatásokat is. Elhangzott, a szaktárca leendő vezetése meg kívánja változtatni a termőföld-tulajdonlás szabályait is, annak érdekében, hogy a helyben lakók juthassanak kedvezőbb helyzetbe.

Németh Imre leszögezte: az üzletrész-felvásárlást be akarják fejezni, és minden alanyi jogú üzletrész-tulajdonostól az 1992-es névértéken vásárolnák meg üzletrészét. Ellenzéki képviselői kérdésekre reagálva Németh hangsúlyozta: megakadályozzák a külföldiek földtulajdonszerzését. Kifejtette továbbá, hogy nem lesznek úgynevezett "udvari" érdekképviseletek az elkövetkezendő négy évben.

Németh elképzelései szerint a gazdálkodók jövedelmét a mostani kormányciklus átlagának négyszeresére szeretnék növelni. Ez praktikusan az adózás előtti eredmény megnégyszerezését jelenti. Így lényegesen javulhat az agrárium tőkevonzó képessége.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Elmaradhatnak az európai uniós mezőgazdasági támogatások
(2002. május 7.)