Vágólapra másolva!
Becslések szerint 600 millió forint értékű állatállományt kell elpusztítani az orosházi AGRO-M Rt. sertéstelepén, mert az állományt Aujszky-féle kór támadta meg - jelentette be Joó Jenő, a Békés Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa. A betegség nem veszélyezteti Magyarország sertésexportját. Orosháza, Pusztaföldvár, Kaszaper és Kardoskút közigazgatási területére védőzárlatot rendeltek el.
Vágólapra másolva!

A betegséget május 21-én észlelték először. A térségben további intézkedésig sertést közfogyasztásra nem szabad levágni, vagy elszállítani - mondta a főállatorvos.

A közel 19 ezer állat zömét egy debreceni vágóhídra szállítják, és húsukból csak hőkezelt termékek készülhetnek. A betegség emberre nem veszélyes. A 25-30 kilogramm alatti sertéseket, valamint a konkrét tüneteket, például magas lázat, légzőszervi rendellenességeket, étvágytalanságot mutató állatokat fájdalommentesen elaltatják és megsemmisítik.

A megyei főállatorvos arról nem tudott nyilatkozni, hogy meddig tart a védőzárlat a térségben, elmondta azonban, hogy a telep kiürítését követő fertőtlenítés után két héttel bizonyos könnyítésekre sor kerülhet. Sok minden függ attól is, hogy mi derül ki a már megkezdődött járványtani nyomozás során - mondta Joó Jenő.

A főállatorvos szerint az Aujszky-féle kór miatt a külföldi piacokon nem kell számítani korlátozásokra, amelyeket egyébként sertéspestis, valamint száj- és körömfájás esetén szoktak elrendelni az importőr országok.

Az orosházi AGRO-M Rt-nek ezen a telepén az Aujszky-kór 1999 őszén is felbukkant, akkor egy 20 ezres állományt kellett kiirtani - tájékoztatta az MTI-t Rozsnyai Sándor, a nagyüzem elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy akkor 1,5 milliárd forint kár érte a gazdaságot. A mostani kárt Rozsnyai Sándor mintegy kétmilliárd forintra becsülte. A veszteséget a részvénytársaság önerőből nem tudja kompenzálni, mondta.

(MTI)

Ajánlat:

AGRO-M Rt.

Korábban:

Segítségért kiált a sertéságazat
(2002. május 3.)