Ecostat: a második félévben nőhet az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az Ecostat az idén 5,6 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedéssel és a GDP 3,6-3,8 százalékos bővülésével számol - hozta nyilvánosságra a Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Mikroszkóp nevű kiadványában.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet szerint az államháztartás hiánya év végéig a GDP 3,5 százalékára emelkedhet, ami az uniós korrigált statisztika szerint másfél százalékponttal lehet magasabb.

Az előrejelzés szerint a foglalkoztatottak számának jelentősebb változása nem várható, a munkanélküliségi ráta 5,5 százalék körül alakul.

A prognózis felhívja a figyelmet arra, hogy a nagyvállalatok beruházási hajlandósága továbbra is alacsony és jelentősek a kihasználatlan kapacitások. Az előrejelzés szerint a beruházások idén 5 százalékkal bővülnek.

Az év hátralévő részében a fogyasztási célú import további növekedésével, illetve az év második felében a beruházási célú behozatal bővülésével számolnak. Így az áruforgalom hiánya az Ecostat szerint év végén várhatóan 3,4-3,8 milliárd euró között alakul.

Az előrejelzés szerint a kutatók az év második felében számottevő ipari növekedésre látnak esélyt, ám éves átlagban ennek ellenére a tavalyinál is alacsonyabb, 3,3-3,7 százalék körüli bővülést prognosztizálnak.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat