A hivatalos hatszorosa lehet a kínai államadósság

Vágólapra másolva!
A kínai kormány által közölt adat hatszorosa lehet az ország adóssága - áll a Credit Lyonnais Hong Kong-i részlege által jegyzett tanulmányban. Az elemzés szerint az adat elbizonytalaníthatja a befektetőket, de a bank szakértője úgy véli, hogy a kabinet elkerüli a pénzügyi válságot.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan Kína államadóssága az ország bruttó hazai termékének 23 százaléka, de a Credit Lyonnais elemzése szerint a tartozások összege eléri a GDP 140 százalékát - adta hírül a BBC. A pénzintézet az adatba beleszámolta az állami vállalatok adósságát és tartozásait a nyugdíjalap felé, ami a hivatalos statisztikákban nem szerepel. A tanulmány szerzői ugyanakkor figyelmeztetnek: mindenféle becslés a kínai államadósság mértékére nézve rendkívül bizonytalan.

A belső államadósság növekedését elsősorban az okozta, hogy a négy legnagyobb állami tulajdonú bank folyamatosan finanszírozta a veszteségesen működő vállalatokat egy esetleges csődhullám, és az ennek nyomán drasztikusan emelkedő munkanélküliség elkerülése érdekében.

A tanulmány szerzői figyelmeztetnek: az államadósság nem várt nagysága elbizonytalaníthatja a külföldi befektetőket, de Jim Walker, a Credit Lyonnais vezető közgazdásza úgy véli, hogy a kínai kormány intézkedései elegendőek a pénzügyi válság elkerülésére.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Mesterséges verseny a kínai távközlési piacon
(2002. május 16.)

Ismét gyorsul a kínai gazdasági növekedés
(2002. április 16.)