Válságjelek a tejiparban

Vágólapra másolva!
A tej világnapján aggodalmaktól volt hangos az ágazat. A gondok forrása a nyártól jelentkező 300-400 millió literes tejfelesleg, s a tejpor nyomott világpiaci ára, ami miatt az itthoni feleslegek sem vezethetők le. Ehhez még a Tej Terméktanács (TT) 14,5 milliárd forintos alapja is kevés.
Vágólapra másolva!

A hazai tejágazatnak minden egyes liter fogyasztásnövekedésre szüksége lenne. Máskülönben képtelenek a hazai fogyasztáson felül megtermelt 300-400 millió liternyi tej elhelyezését megoldani. A feleslegre az EU-csatlakozás miatt van szükség: a szakértők szerint ugyanis az életszínvonal növekedésével a tejfogyasztás is nőni fog. Amennyiben azonban az ország alacsony tejtermelési kvótával csatlakozik az EU-hoz, úgy - mivel a kvóták későbbi bővítése korlátozott - akár tejimportra is szorulhatunk.

Csákvári László, a Tej Terméktanács elnöke elmondta, hogy a 2 milliárd liternyi megtermelt tejből a feldolgozók 1,75 milliárd litert vásárolnak fel, így 200-300 millió liter tej a feketepiacra kerül ellenőrizetlenül, ami óriási gondot jelent. A tejüzemekben már így is nagy a feszültség: az első négy hónap adatai szerint hiába nőtt 3 százalékkal a belföldi fogyasztás, a készletek 20 százalékkal nagyobbak, mint egy éve. A tejesek az új kormánytól várják a segítséget. Ennek része lehetne az iskolatej-akció 6 megyéről országossá történő kiterjesztése. Ehhez a kormányzati szándék mellett még 7-8 milliárd is kell.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)