Idén hűtőgépet és gáztűzhelyet vennének a legtöbben

Vágólapra másolva!
A tavaly és tavalyelőtti évekhez hasonlóan idén is 80-90 milliárd forint között várható az elektromos háztartási nagygépek forgalma - derül ki a GfK Piackutató Intézet február és március hónapokról készült elemzésében. Ebben a két hónapban olyan kiemelkedő forgalmat regisztráltak, mint más években csak karácsony előtt. Legtöbben régi készülékeiket cserélik újakra, de mikrohullámű sütőből, és mosógépből az elsőt veszik. Az elemzés szerint idén főként hűtőgép és gáztűzhely vásárlását tervezik a háztartások.
Vágólapra másolva!

A felnőtt lakosságot reprezentáló, 1000 fő megkérdezésével készült felmérésből kiderül: bár elektromos háztartási gépeket sokan vásároltak a legutóbbi években, a háztartások ellátottsága mégsem javult. Az esetek nagy többségében ugyanis a korszerűtlen, illetve elromlott készülékeket cseréltek újra - állapítja meg a GfK Piackutató Intézet. Ez különösen a hűtőgépekre és gáztűzhelyekre érvényes.

Az elemzés szerint viszonylag sokan tervezik mikrohullámú sütő vagy felül töltős mosógép vásárlását. Mivel ezen készülékekkel a háztartásoknak csak 50 százaléknál kisebb része rendelkezik, inkább az első készülék beszerzéséről van szó.

A vásárlások színhelyeinek változása a kereskedelem átalakulásáról tanúskodik ebben a szektorban is. Mindegyik termék leggyakoribb beszerzési helye a szaküzlet - 50-60 százalék -, második az áruház, harmadik pedig a hipermarket, vagy a Cash&Carry áruház.

A háztartások ellátottsága két év alatt fagyasztóból, felültöltős és keverőtárcsás mosógépből csökkenr, mikrohullámú sütőből, elöltöltős mosógépből, elektromos kombinált tűzhelyből és mosogatógépből viszont nőtt.

A háztartásokban idén viszonylag nagy arányban jeleztek vásárlási szándékot - állapítja meg a GfK. Hűtőgép vásárlását minden tizedik válaszadó tervezi, ezt követően pedig a gáztűzhely, a mikrohullámú sütő, a felültöltős mosógép, a fagyasztószekrény, szag- vagy páraelszívó, elöltöltős mosógép, végül a forgótárcsás mosógép és centrifuga következik.

Jellemző a háztartások helyzetére egyébként , hogy a gáztűzhelyek, hűtőgépek és a felültöltős mosógépek egyharmadát 1990 előtt vásárolták. Viszont az elöltöltős mosógépek, továbbá mikrohullámú sütők felét a legutóbbi öt év során szerezték be a háztartások.

A háztartások ellátottsága elektromos háztartási nagygépekből 1999 és 2001 végén. (A válaszadók százalékában.)

Készülék

1999

2001

Hűtőgép

94

94

Gáztűzhely

84

82

Fagyasztó

62

53

Mikrohullámú sütő

38

47

Felültöltős mosógép

44

40

Forgótárcsás mosógép

37

38

Centrifuga

15

36

Elöltöltős mosógép

41

21

Szagelszívó, páraelszívó

11

13

Elektromos kombinált tűzhely

8

9

Mosogatógép

1

2

/forrás:GfK./

Ajánlat:

GfK Piackutató

(Üzleti Negyed)