Ha egyszer az orosz "olajlufi" kipukkad

Vágólapra másolva!
Június 14-étől Oroszországot piacgazdaságnak tekintjük - ígérte meg Bush amerikai elnök Moszkvának. A tengerentúli bizalmat az Európai Unió szerdai hasonló minősítése mellett alátámasztani látszanak a gazdaság impozáns adatai is, a szárnyaló tőzsdeindex, a dagadó államkassza. De ha az olajlufi "kipukkad", Oroszország újra átélheti a '98-as válságot. A jól működő piacgazdasággá váláshoz szükséges szerkezeti, törvényi változások ugyanis még mindig nem történtek meg.
Vágólapra másolva!

"VVP" - így becézik mostanában az orosz elnököt a Kremlben. A rövidítésnek két megfejtése is van. Az első a kézenfekvőbb, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin monogramja. A másik az elnök "rögeszméjére" utal, a VVP ugyanis oroszul a GDP rövidítése is (valovij vnutrinnij produkt).

Tény, az elmúlt hónapokban akárhányszor beszélt a gazdaságról Putyin, egy elem mindig visszatért: Oroszország első embere évi 6-8 százalékos GDP-növekedést akar. Az államfő kishitűséggel vádolja a kormányt, mely 2005-ig összesen 15-17,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál. Így belátható időn belül nem érjük utol a fejlett országokat - érvel az elnök.

Bizony meglehet, hiszen például áprilisban az orosz hazai össztermék mindössze 0,7 százalékkal nőtt havi és 3,7 százalékkal éves szinten.

Gond nélkül tudják törleszteni adósságukat

Másfelől persze ez sem kevés, bár még mindig nem éri el a 90-es évek "reformjai" előtti szintet - emlékeztet Szergej Glazajev, a duma gazdasági bizottságának pár hete lemondott elnöke. Az is igaz, hogy a múlt évhez hasonlóan az idén is valószínűleg többlettel zárul a költségvetési év, és az infláció is a tervezett 12-14 százalékon marad. Moszkva gond nélkül tudja törleszteni idei 14,2 milliárd dolláros külföldi adósságát, sőt az 1998-as gazdasági és pénzügyi válság óta először Oroszország ősszel kötvényt bocsát ki. A pénzügyi helyzet tehát alaposan megváltozott, erre elég csak egy adalék: 1999 elején Moszkva egész devizatartaléka mindössze 12 milliárd dollár volt. Szárnyal a tőzsde is, az orosz börzebarométer újra 400 pont fölött van, először a '98-as összeomlás óta.

Oroszország június 14-től piacgazdaság?

A jelek szerint ezt értékelik Washingtonban is. George Bush ugyanis minapi moszkvai látogatásán megígérte: az amerikai kereskedelmi minisztérium június 14-étől piacgazdaságnak tekinti Oroszországot. Az említett státus azért fontos, mert szélesebbre tárja a kapukat az orosz cégek előtt a tengerentúlon - mondta German Gref gazdasági miniszter.

Azt ugyanakkor Gref is kénytelen elismerni, a nyugati értelemben vett piacgazdaság több feltétele továbbra is hiányzik Oroszországban. Néhány óriásvállalatot - Lukoil, Jukosz - leszámítva, a volt állami cégek szerkezeti reformja késik. A gazdaságot továbbra is fojtogatja a bürökrácia, nincs csődtörvény, késik a devizaliberalizáció. Az adóreformnak se híre, se hamva. Mindezt jól példázza a miniszterelnök minapi kijelentése: fel kell gyorsítani a reformokat.

A 28 dolláros olaj a kulcs - különben a piac összeroppan

Putyin álma belátható időn belül csak egy módon válhat valóra: akkor, ha az olaj hordónkénti ára sokáig 28-29 dollár körül lesz, vagy legalábbis nem csökken tartósan 25-26 dollár alá. Az energiahordozók magas ára ugyanis voltaképpen a fő oka a mostani orosz "gazdasági csodának". Az ország kivitelének ugyanis több mint 80 százalékát a nyersanyagok adják.

Közgazdászok szerint viszont az előfordulhat, hogy a világpiacon 15-17 dollárra esik vissza a nyersolajár. Ebben az esetben az orosz gazdaság ismét megroppanna, hiszen ilyen árnál az ország elveszítené tervezett bevételeinek harmadát. Emiatt kénytelenek lennének a külföldi adósságfizetésre szánt összegekből elvonni a katonák, köztisztviselők elkerülhetetlen béremeléseire, egyéb beígért szociális intézkedésekre. Rövidesen újabb átütemezést kellene kérni, mire a hitelminősítők azonnal tovább rontanák az orosz besorolást.

A külföldiek pánikszerűen szállnának ki befektetéseikből, felgyorsulna a "belföldi" orosz tőkekimenekítés. Egyszóval szinte pontról pontra megismétlődhetne '98 augusztusának szomorú forgatókönyve, az orosz gazdasági lufi újra kipukkadna.