Nem lesz olajkvóta-emelés júniusban sem

Vágólapra másolva!
Szinte bizonyos, hogy nem fogja módosítani napi kínálati kvótáját június végi ülésén a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC), mert a jelenlegi piaci helyzet megfelelő - mondta hétvégi nyilatkozatában a szaúdi olajipari miniszter.
Vágólapra másolva!

Ali Naimi a szaúdi hírügynökségnek - Ali Rodriguez OPEC-főtitkárral tartott dzsiddai tárgyalása után - azt mondta: a globális olajkészletek megfelelőek, nem túl magasak, de nem is alacsonyak, és az árszint is a csoport által megjelölt 22-28 dolláros sávon belül van. A múlt hét végén az OPEC által hét olajféléből képzett referenciakosár átlagára 23,26 dollár volt.

A világ első számú olajexportőr országának szakminisztere szerint a piacon egyensúly van a kereslet és a kínálat között, és ez így is marad a következő hónapokban, vagyis valószínűtlen, hogy az OPEC módosítaná jelenleg érvényes, 21,7 millió hordós napi kvótáját a június 26-án esedékes rendkívüli miniszteri értekezleten.

Naimi közölte azt is: Rodriguezzel megállapodtak abban, hogy a következő hetekben fokozzák az együttműködést az OPEC-en kívüli fő termelőkkel.

A független termelők - elsősorban Oroszország, Norvégia és Mexikó - a tavaly év végi árzuhanás után maguk is csatlakoztak az OPEC ártámogató célú kínálatszűkítő politikájához, és napi exportjuk összesen 500 ezer hordós csökkentését vállalták. Oroszország azonban már jelezte, hogy mivel az árszint az általa meghatározott 20-25 dolláros sáv felett van, júniustól nem folytatja exportja korlátozását, és Norvégia is közölte: a jelenlegi árak fennmaradása esetén nem látja okát a kínálatszűkítés fenntartásának.

A határidős nyersolaj-kontraktusok drágulással zárták a múlt jegyzési hetet Londonban, miután a befektetők a hosszú brit hétvége előtt rövid pozíciókat fedező technikai vásárlásokba kezdtek. A globális alaptípusnak tekinettt északi-tengeri Brent minőség legközelebbi, júliusi határideje 46 centes nyereséggel 24,51 dolláron, az augusztusi kontraktusok 35 centes erősödéssel 24,50 dolláron végeztek péntek este a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

(MTI)