Csehország a WTO-hoz fordult a magyar acélipari védintézkedések miatt

Vágólapra másolva!
Csehország május végén tanácsadási kérelemmel fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a cseh acélbehozatallal szembeni magyar védintézkedések miatt - jelentette be hétfőn Prágában Alena Stárková, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

Magyarországon hétfőn életbe lépett az a döntés, miszerint a kiválasztott vas- és acélipari termékeknél pótvámmal terhelik azt az mennyiséget, amely meghaladja az elmúlt évek átlagbehozatalát. Prágában úgy vélik, hogy ez az intézkedés, bár konkrétan nem korlátozza a Magyarországra irányuló cseh kivitelt, Csehország számára mégis kedvezőtlen, mert a kivitel egy részét ennek következtében nagyobb vám sújtja.

A magyar védintézkedésekre válaszolva a cseh kormány a minap úgy döntött, hogy júniustól kezdve szigorúan figyelni fogja a külföldi vas- és acélipari termékek behozatalát, hogy pontos képet kapjon a helyzetről, s szükség esetén saját maga is megfelelő védintézkedéseket foganatosíthasson. A cseh kormány a témával június 12-i ülésén fog foglalkozni.

A cseh acélipar képviselői az ülésen a kormány elé terjesztik megfigyeléseik eredményét, s azokat a számításokat, amelyek azt mutatják, hogy a magyarországi - és a tervezett hasonló lengyel - védintézkedések milyen károkat okoznak a szektornak. A kormány ennek alapján, ha szükségesnek ítéli, olyan védintézkedéseket foganatosít, amelyek összhangban lesznek a WTO alapszabályzatával - közölte a minisztérium.

Csehország acélipari kivitele 2001-ben 4,35 millió tonnát tett ki, ami mintegy 11 százalékkal nagyobb mennyiség a 2000-ben mértnél. Értéken a növekedés 13 százalékos: 2000-ben a kivitel értéke 47,4 milliárd korona volt, tavaly már 53,4 milliárd. A hivatalos statisztikai adatokból kitűnik, hogy a cseh acélipari termékek kivitele a közép-európai országokba, különösen Magyarországra, Lengyelországba és Szlovákiába, jóval gyorsabban nő, mint az európai uniós országokba.

(MTI)