Megbírságolják a Deutsche Telekomot versenyakadályozásért

2002.06.20. 8:12

A német távközlési felügyelet hétfőn bejelentette, hogy meg fogja bírságolni a Deutsche Telekomot, ha nem ad időben hozzáférést a vonalaihoz a versenytársaknak. A bírság miatt megnőhetnek a német távközlési óriás anyagi gondjai.

A bírság a havi bérleti díj 5 százaléka lesz minden napnyi határidő-túllépés után. Nem megterhelni, hanem ösztönözni akarják az egykori monopolszolgáltatót, hogy tartsa be a határidőket, mondta a felügyelet elnöke, Matthias Kurt.

Működőképes vonalbérleti piacot akarunk teremteni, amelyen minden résztvevő biztonságosan tervezhet - mondta az elnök.

A Deutsche Telekom versenytársai régóta panaszkodnak, hogy a legnagyobb német - és előfizetőinek száma szerint legnagyobb európai - távközlési vállalat akadályozza a versenyt azzal, hogy nem tartja be a határidőket. A felügyeleti döntés a vállalati előfizetőkhöz vezető közvetlen kapcsolásokra, és a szolgáltatói összekapcsolásokra vonatkozik, amelyekre a versenytársaknak szükségük van hálózataik kiépítéséhez. A lakossági felhasználókhoz vezető vonalakra nem vonatkozik a döntés.

A bírság tovább növelheti a Deutsche Telekom anyagi gondjait, a hozzáférés megnyitása viszont a bevételeinek árthat. Az utóbbi hónapokban mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyformán lefokozta a Deutsche Telekomot a nagy adóssága és az adósságcsökkentés késlekedése miatt, tovább drágítva a cég számára a hitelt.

(MTI)

Ajánlat:

Deutsche Telekom

Korábban:

Sommer: lélektani okokból esik a Deutsche Telekom árfolyama
(2002. május 28.)