Az IKB kasszája is kiürült

2002.06.04. 7:56

Az egységes hírközlési törvény felülvizsgálatát, az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) pályázatainak utólagos jogi, pénzügyi és szakmai áttekintését ígéri az új informatikai és hírközlési miniszter. Ha szabálytalanságot észlelnek a könyvvizsgálók, a jogászok, akkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) eljárását kezdeményezik.

Hétfőn kicserélték a Dob utcában a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium épületének feliratát, a portálon az Informatikai és Hírközlési Minisztérium neve olvasható. "Éppen ma nyújtjuk be a pótköltségvetéshez az igényünket" - hangsúlyozta Kovács Kálmán miniszter, aki hozzátette, a választási kampány során minden párt az évi 60-90 milliárdos informatikai költéssel számolt.

Megkezdődött az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) pályázatainak felülvizsgálata, várhatóan egy hét múlva végeznek a jogi szakértők, akiket a pénzügyi és a szakmai bírálók követnek. A miniszter a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, a 2001 májusától indított összes pályázatot áttekintik. Tavaly 36 milliárdot, idén 55 milliárdot pályáztattak meg a IKB-ban. Különösen nagy figyelmet szentelnek majd az ügyvezető kormány idején hozott döntéseknek. Arra a kérdésre, hogy maradt-e az IKB kasszájában pénz, azt mondta: "úgy tűnik, hogy gyakorlatilag nincsen pénz, de a részleteket később".

A minisztérium terveiről szólva az új vezetők azt mondták: az egységes hírközlési törvény átdolgozása valószínűleg két lépcsőben fog megtörténni. Kovács Kálmán bejelentette, hogy folytatják a Matáv Rt.-vel megkezdett tárgyalást az internet-kedvezmények megszüntetésével kapcsolatban. Terveik szerint hamarosan egy kedvezményes internetcsomag indítását jelenti be a kormány.

A miniszter néhány kérdésre válaszolva elmondta, még nem született döntés az új tetrapályázatról, s a harmadik generációs mobilkoncesszió kiírásáról sem. A minisztérium által a parlamentnek benyújtott első határozatok egyike az információs alapjogokat fogja meghatározni, beleértve a közérdekű információkhoz való hozzáférést és a személyes adatok védelmét. Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak egyelőre nincsen weblapja, sőt domainneve sincs, mert a www.ihm.hu az Irigy Hónaljmirigy nevű zenekar használatában áll. Kovács Kálmán a Magyar Hírlap kérdésére kifejtette, nem szándékoznak megvenni a webcímet, más megoldásra gondoltak.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

IKB