A régió mobil-piaca idén utoléri a vezetékes hálózatokét

Vágólapra másolva!
A kelet-európai EU-tagjelölt államokban a mobiltelefon-piac már idén utoléri, és hamarosan lehagyja a vezetékes távbeszélő hálózatot - áll az Artur D. Little (ADL) osztrák tanácsadó vállalat tanulmányában. A mobiltelefonok elterjedtsége tavaly 41 százalékkal nőtt a régióban, és a várakozások szerint idén további 13 százalékkal bővül, szemben az Európai Unió 7 százalékos növekedésével.  Hazánk a tagjelöltek közül a második helyen áll az egy főre jutó éves mobiltelefon-forgalom tekintetében.
Vágólapra másolva!

A tanulmány rámutat, hogy a térség országaiban a mobiltelefon-piac tavaly 20, a vezetékes csak 5 százalékkal fejlődött. Idén mindkét piaci szegmensen egyaránt 8 milliárd eurót tesz majd ki az éves forgalom a térségben, de a mobilszolgáltatás forgalma már jövőre eléri a 9 milliárd eurót, s 20 százalékkal meghaladja a hálózatos rendszer forgalmát. Az Európai Unióban a vezetékes szolgáltatók forgalma jövőre még mintegy 15 százalékkal meghaladja a mobil rendszerekét.

A vezetékes telefon elterjedtsége tavaly 1 százalékkal, míg a mobil telefonoké 41 százalékkal nőtt Kelet-Európában, s a térség országaiban a távközléshez való teljes hozzáférés nem is képzelhető el mobiltelefon nélkül.

Az egész telefonpiac a kelet-európai térségben idén várhatóan 13 százalékkal, 16,3 milliárd euróra nő. A fejlődés a térségben jelenleg kétszer olyan gyors e téren, mint az Európai Unióban, ahol idén mintegy 7 százalékos növekedésre számítanak.

A tanulmány szerint hatalmas a kelet-európai növekedési potenciál a távközlés területén: az EU-tagjelöltek listájának élén idén várhatóan Szlovénia áll majd 330 eurónak megfelelő egy főre jutó éves telefonforgalommal, a második helyen az ADL tanulmánya szerint Magyarország következik 220 euróval. Az unióban a szolgáltatók egy főre jutó forgalmától ez még mindig jócskán elmarad, hiszen az EU átlagában ez az adat 640 euró, Ausztriában 710, Németországban 560 euró.

Az ADL távközlési szakértője, Georg Serentschy a növekedési potenciál ellenére úgy ítéli meg, hogy a nagy nyugati távközlési konszernek visszavonulóban vannak Kelet-Európában, s arra számít, hogy a következő három évben megfeleződik a cégek száma a térségben.

Serentschy leszögezte: most érdemes kelet-európai telekom-részvényeket vásárolni, mert a volt, illetve még állami vállalatok jövedelmezőek és kedvező árfolyamon kaphatók: példaként a Matávot, illetve a cseh és a szlovén állami távközlési vállalatot emelte ki.

(MTI)