IMF: tiszteletre méltó a magyar GDP-növekedés

Vágólapra másolva!
Bár tavaly a magyar gazdasági növekedés lelassult, a gazdaság figyelemre méltó rugalmasságot tanúsított a gyengülő külső feltételrendszer közepette - írja az IMF szerdán közzétett jelentése. A jelentés elismeréssel szól a fogyasztói árindex csökkenéséről, de felhívja a figyelmet, hogy szigorú monetáris politikára van szükség az inflációs nyomás elkerüléséhez. A valutaalap elemzése szerint elengedhetetlen a kiadások csökkentése a költségvetési deficit-célok elérése érdekében, illetve alapvető a nyugdíj- és egészségügyi reform véghezvitele.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a GDP növekedése a külső feltételek romlása ellenére tiszteletre méltó, 3,8 százalékot ért el, amely alacsonyabb ugyan a 2000-es 5,2 százaléknál, de magasabb a régió többi országában elért növekedésnél.

A költségvetési politika 2001-ben expanzívvá vált, ami elősegítette az elmúlt évben a belföldi kereslet és a gazdaság növekedését. A költségvetési ösztönzés jelentős volt, mértékét a GDP mintegy 2 százalékára becsüli az IMF szakértői csoportja.

A jelentés elismeréssel szól az infláció csökkenéséről, arról, hogy a 2001 májusi 10,8 százalékos csúcsot követően az egy évre visszatekintő fogyasztói árindex 2002 márciusáig 5,9 százalékra csökkent.

Ezzel együtt a dokumentum felhívja a figyelmet, hogy a legutóbbi folyamatok miatt fennáll az inflációs nyomás veszélye, és a célul kitűzött mértékű dezinfláció érvényesüléséhez határozott erőfeszítésre van szükség. Ennek érdekében szigorú monetáris politikát javasol az igazgatóság.

Az ügyvezető igazgatóság egyúttal hangsúlyozza, hogy meg kell fékezni a folyamatban lévő jelentős költségvetési expanziót, és 2002-ben nagyjából semleges költségvetési politikára lenne szükség - írja a jelentés.

Mivel a felértékelődő forint és a növekvő munkaerő-költségek aggodalmat keltenek az ország külföldi versenyképességét illetően, az IMF ügyvezető igazgatósága óv attól, hogy túlzott szerepet kapjon a monetáris politika. A jelentése hangsúlyozza, hogy a költségvetési kiigazítás csökkentené a monetáris szigor szükséges mértékét, és segítené a forint túlzott felértékelődésének elkerülését.

Az igazgatók véleménye szerint a kiadások visszafogása kulcsszerepet játszik a költségvetési deficit-célok elérésében. Úgy vélik, hogy középtávú kiadási plafonok elfogadása segíti a kívánatos költségvetési kiigazítási pályát, egy jól felépített középtávú költségvetési keretrendszerben.

Az IMF vezetői alapvetőnek tartják a nyugdíj- és egészségügyi reformot. A nyugdíjrendszer életképességének biztosításához részben olyan változtatásokra van szükség, amelyek növelik a tényleges munkaerő-kínálatot. Az egészségügyi reformnak pedig a minőségi szolgáltatások nyújtása mellett a kiadások ellenőrzésére kell koncentrálnia.

A valutaalap ügyvezető igazgatósága szerint a magyarországi pénzügyi rendszer lényegét tekintve egészséges. Elsősorban a volatilis árfolyamok miatt néhány igazgató a magyarországi banki ügyletek során a nyitott devizapozíciók szoros figyelemmel kísérését javasolja.

Az IMF bátorítja a kormányt az energiapiac további liberalizálására, és kívánatosnak tartják, hogy tartózkodjon a hatósági árak eseti maximálásától.

(MTI)

Ajánlat: