Népszerű a befektetési jegy

Vágólapra másolva!
A magyar lakosság nettó pénzügyi vagyona a jelentősen növekvő tartozások mellett is gyarapodik, a megtakarításokon belül az abszolút nyertes a befektetési jegy. Szakértők szerint az államháztartás idei, várható többlethiányát a pénzügyi közvetítőrendszeren keresztül a lakosság és a külföld finanszírozza majd, miközben nem várható a háztartásoknál lévő állampapír-állomány jelentős változása - írja a Napi Gazdaság szerdai száma.
Vágólapra másolva!

A lap összeállításából kiderül: a banki forrásgyűjtő instrumentumok állománya az év első négy hónapjában 3750,6 milliárd forint volt, ami 3,8-szorosa a lakosság banki tartozásainak. Leginkább a befektetési jegyek iránti kereslet élénkült: a tavalyi stagnáló kereslet után állományuk 68 milliárd forinttal nőtt. Szakértők szerint mindez azzal magyarázható, hogy a lakosság a banki betétek helyett ezt a befektetési formát részesíti előnyben.

A Napi Gazdaság emlékeztet: tavaly év végén és az idei év elején többletjövedelmeiből a lakosság megtakarításait növelte, míg mostanában a trend megváltozott, és a fogyasztás bővül. A lap által megkérdezett szakértő figyelmeztetett: amennyiben a megtakarítás helyett a fogyasztás kerül előtérbe, romolhat a külső egyensúly és nőhet az infláció.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)