Jelzésértékű a KPNQwest-csőd

2002.07.02. 14:37

Európa legnagyobb adattovábbítási óriása, a KPNQwest a hét elején végleg feladta a reményt, hogy a csődbe ment vállalat eladásával egyben tarthatja a közel 100 ezer ügyfelet kiszolgáló hálózatot. A hitelező bankok egyetlen nap haladékot sem adtak a cégnek a csődtárgyalásokra, s azonnal hozzáfogtak a vállalat feldarabolásához.

A Financial Timesnak kiszivárogtatott vállalati információk szerint Európa legnagyobb, adattovábbításra specializálódott telekommunikációs cégét néhány héten belül feldarabolják és gyakorlatilag "üzleti hulladékként" értékesítik a vállalat hitelezői. A holland KPN és az amerikai Qwest Communication vegyes vállalata, a KPNQwest 18 országban összesen 25 ezer kilométeres, 60 nagyvárost összekötő, nagy kapacitású adatforgalmi hálózatot működtetett. Ügyfeleinek száma meghaladja a 100 ezret: többek között a KPNQwest infrastruktúrája szolgálta ki a Dell, az IBM, a Hewlett-Packard és általában a legnagyobb amerikai számítástechnikai cégek kommunikációs rendszereit, valamint a holland légitársaságot, a KLM-et és Hollandia legnagyobb pénzintézetét, az ABN Amro Bankot.

A KPNQwest csődje eddig a leglátványosabb bukás az európai telekommunikációs szektorban. A céget a telekommunikációs boom elején, 1998 novemberében alapították, piaci értéke két évvel ezelőtt meghaladta a 41 milliárd eurót. A vállalat agresszív terjeszkedési politikáját a szektorba évekig számolatlanul ömlő pénz finanszírozta. Az Európában és Amerikában felhalmozott, hatalmas adatforgalmi túlkapacitás és a telekommunikációs cégek súlyos eladósodása közel másfél évvel ezelőtt azonban a távközlési részvények összeomlásához vezetett, így a telekommunikációs vállalatok egyre nehezebben tudják zsugorodó bevételeik mellett finanszírozni korábbi hiteleiket.

A KPNQwest sorsát végül szintén egy alig 525 millió eurós - két évvel ezelőtt még szinte jelentéktelennek számító - bankhitel pecsételte meg: a vállalat idén márciusban ennyi kölcsönt kapott egy bankkonzorciumtól, hogy megvásárolja a szintén csődközelbe került amerikai Global Telesystems érdekeltségeit. Nyár elején azonban már a KPNQwest sem volt képes finanszírozni rövid távú adósságait, s a bankok a múlt héten megkezdték a "befagyasztott" vagyonelemek felszámolását.

A cég vezetősége ugyan kétségbeesett erőfeszítéseket tett, hogy a csődvédelem alá helyezett vállalatra az utolsó pillanatban a túlélést biztosító vevőket keressen. A hírek szerint az amerikai AT&T és a Verizon mellett még 12 vállalattal, illetve befektetési alappal kezdtek tárgyalásokat. A KPNQwest banki hitelezői azonban nem voltak hajlandók kivárni a tárgyalások kimenetelét.

A KPNQwest a múlt héten figyelmeztette ügyfeleit a helyzetre, s a cégek azonnali tárgyalásokra kényszerültek a KPNQwest riválisaival a szükséges adatátviteli kapacitás biztosításáról.

Szakértők szerint a KPNQwest kötvénytulajdonosainak gyakorlatilag semmi esélyük arra, hogy visszakapják kötvényeik összesen 1,5 milliárd eurós ellenértékét: a bankoknak az összes többi hitelkonstrukcióval szemben elsőbbségi jogaik vannak a kinnlevőségek behajtásánál. A cég felszámolásával heteken belül 2700 hollandiai alkalmazott veszíti el az állását.

Harkányi András

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

KPNQwest

Korábban:

Az AT&T veheti meg a KPNQwest-et
(2002. június 3.)