Közel 40 éves mélyponton az angol alapkamat

Vágólapra másolva!
A Bank of England csütörtökön egyhuzamban hetedik hónapja változatlanul hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót. Utoljára november 8-án csökkentette, akkor a várakozásokat meghaladó fél százalékponttal 4,00 százalékra.
Vágólapra másolva!

A novemberi kamatcsökkentés volt a hetedik egy év alatt, ami 38 éves mélypontra vitte az alapkamatot Nagy-Britanniában. A gazdasági adatok változatlanul nem utaltak egészséges vagy egyenletes gyorsulásra, miközben az infláció változatlanul jóindulatú. A legfrissebb: a brit gazdasági növekedés tavalyi kerékkötője, a feldolgozóipar májusban ismét aggodalomra adott okot: a GDP-hez több mint 10 százalékkal hozzájáruló ágazat Reuters kezelte beszerzőimenedzser-indexe májusban 52,9 pontra csökkent az áprilisi 53,4 pontról - közölték szerdán.

A bővülés ütemének lassulására utaló adat kétséget ébresztett, vajon sikeresen lábal-e ki a brit feldolgozóipar több mint egyéves visszaeséséből. A kamatszempontból korábban riasztónak számító hazai fogyasztásbővülés bizonytalanságára utalt, hogy az új megrendelések alindexe meredeken zuhant: 55,9 pontra az áprilisi 58,4 pontról, miközben az exportmegrendelések alindexe változatlan maradt, 54,8 ponton.

Az előző, májusi kamatértekezlet óta módosították a brit GDP-növekedés adatsorát is. Eszerint Nagy-Britanniában a GDP stagnált az első negyedévben, csakúgy, mint a tavalyi utolsó negyedévben. A korábbi előzetes adat 0,1 százalékos negyedéves GDP-növekedésről szólt. Az első negyedévben a brit GDP 1,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - ez volt az előzetes számítás is -, ez pedig visszaesés a tavalyi utolsó negyedévi 1,6 százalékos többlet után.

(MTI)

Korábban: