Szépségkirálynő hirdeti a kormánykötvényt

2002.06.06. 8:27

A japán pénzügyminisztérium a tíz évvel ezelőtti, ma is rendkívül népszerű Miss Japant kérte fel a japán szuverén jenkötvények népszerűsítésére, remélve, hogy az esztétikai élmény rábírja az adósságvásárlásra az ettől eddig meglehetősen idegenkedő hazai kisbefektetőket.

A tárca a 30 éves Fudzsivara Norika színésznőt, 1992 szépségkirálynőjét kérte fel a hazai kibocsátású kormánykötvények népszerűsítésére. Az egyhónapos hirdetési kampányra 350 millió jent - 2,8 millió dollárt - szán a kormány, ami az egész éves kötvénynépszerűsítési költségkeret fele.

Jelenleg a piacon forgó szuverén jenkötvényeknek alig 2,5 százaléka van hazai kisbefektetők kezén. A kedvcsinálás annál is inkább időszerű, mivel a Moody,s Investors Service nemzetközi hitelminősítő éppen a múlt héten sorolta egyszerre két fokozattal immár megalázó mélységbe, A2-es szintre a hosszú futamú szuverén japán beladósságot az addigi Aa3-ról.

A hitelminősítő a hatalmas és várhatóan tovább növekvő belső adósságra hivatkozott. A japán kormány adóssága az idei első negyedév végén 436 ezer milliárd jen (3511 milliárd dollár) volt, az 1995-ös szint csaknem kétszerese - írta a Reuters. A Moody,s által Japánnak adott új beladósság-osztályzat rosszabb például Botswanáénál.

(MTI)

Korábban:

A Moody's Litvánia szintjére értékelte a japán adósságot
(2002. május 31.)

Több milliárd dolláros veszteség a vezető japán bankoknál
(2002. május 24.)

Akár 9 százalékkal is nőhet a japán gazdaság
(2002. május 17.)