Tőzsdére vihetik a gdanski kőolajfinomítót

Vágólapra másolva!
A gdanski kőolajfinomító jövőjének legvalószínűbb forgatókönyve az, hogy a céget egy-másfél éven belül a tőzsdére viszik, és ezután a cég legnagyobb befektetője a PKN Orlen lehetne - közölte Pawel Olechnowicz, a második számú lengyel olajipari társaság elnöke. Ez a megoldás abban az esetben valósulna meg, ha a kőolajfinomító privatizációja sikertelenül végződik.
Vágólapra másolva!

A Parkiet című lengyel tőzsdei újságnak nyilatkozva Olechnowicz úgy vélte, hogy tőzsdeére vitelt követően a legnagyobb lengyel olajcég, a plocki PKN Orlen lehetne a gdanski finomító befektetője.

Jelenleg a gdanski társaságot átvilágítja a brit Rotch Energy befektetőcsoport és az orosz Lukoil konzorciuma. A gdanski vállalat 75 százalékos részének megvásárlásával a Rotch már több mint egy éve próbálkozik, miközben az általa vezetett konzorcium tagjai állandóan változnak. A gdanski finomító elnöke szerint az igazgatóságnak alternatív megoldást kell keresnie arra az esetre, ha a privatizációs kísérlet kudarccal végződik.

Ha a brit-orosz konzorcium számára emészthetetlen falatnak bizonyulna a Rafineria Gdanska átvétele, zöld fényt kaphatna a részvénycsomag iránt érdeklődő másik esetleges befektető, a Mol Rt. Ez a forgatókönyv azonban - a lap véleménye szerint - kevésbé valószínű, mert a magyar nagyvállalat jelenleg közép-európai olajkonszern kiépítésén fáradozik.

A Parkiet úgy értesült, hogy a lengyel üzemanyag-ágazat új fejlesztési stratégiája, amely a kormány utasítására készült el, lehetővé teszi a PKN Orlen és a Rafineria Gdanska fúzióját. A kormány június végéig dönt arról, hogy elfogadja-e ezt az új stratégiát. A gdanski cég megvásárlását a PKN Orlen fejlesztési terve is előirányozza. A tervet a június 28-i közgyűlésen terjesztik a részvényesek elé - írta a lengyel tőzsdei lap, megemlítve, hogy a fúziónak ellenzői is vannak.

(MTI)