<P class="MsoSubtitle">A minimálbér személyi jövedelemadó alóli mentesítésével összefüggő további ha

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

1. Az adójóváírás emelése miatt senkinek sem kell a korábbinál több adót fizetnie, de az alacsony jövedelemmel rendelkező gyermekes családoknál előfordulhat, hogy a családi kedvezményt nem, vagy csak részben tudják igénybe venni. Ennek oka, hogy a családi adókedvezmény egy gyermekeseknél gyermekenként havonta 3000 forint, két gyermekeseknél gyermekenként havonta 4000 forint, három gyermekeseknél havonta gyermekenként 10000 ezer forint. Csakhogy a számított adó meghatározásakor már figyelembe kell venni az adójóváírás mértékét, így csökken a családi adókedvezmény mértéke, igaz a jóváírásnál ezt a csökkenést mindenképpen visszakapják a háztartások. E családok egy részénél is van lehetőség az adókedvezmények még jobb kihasználására, ha a háztartások újragondolják, melyikük jövedelmére vegyék igénybe a családi adókedvezményt.

2. Az adójóváírás évközi módosítása még minimális változtatás mellett is adminisztrációs többletterhet jelent a munkáltatók számára. A bérszámfejtési programokat évközben át kell állítani, ezért a törvénymódosítás Országgyűlésben történő elfogadását úgy kell ütemezni, hogy a kihirdetést követően a hatálybalépésig az államháztartásról szóló törvényben szereplő 45 napos határidő az adózók rendelkezésére álljon.

3. A munkáltató köteles az adójóváírást a bér adóelőlege megállapításánál alkalmazni, ezért célszerű időben gondoskodnia a bérszámfejtési programok megfelelő átállításáról. A munkáltató akkor tekinthet el e kedvezménynek az adóelőlegnél történő figyelembe vételétől, ha a magánszemély írásban kéri, hogy esetében az adójóváírást ne vegye figyelembe. A magánszemély e nyilatkozatát az adóév során bármikor megteheti. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatójától a havi adójóváírás mellőzését, de év végén összes bevallott jövedelme több mint a jogosultsági határ (1 200 000 forint), akkor az adóelőleg megállapításánál igénybe vett adójóváírást (vagy annak egy részét) az adóbevalláskor vagy a munkáltatói elszámolás alkalmával egy összegben kell rendeznie (jellemzően megfizetnie).