Lassult az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak májusban havi összevetésben 0,5, éves összehasonlításban 5,6 százalékkal nőttek - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal kedden. Elemzők előzetesen 5,5-5,6 százalékos éves pénzromlási ütemre számítottak. Áprilisban még 6,1 százalékos volt az éves infláció.
Vágólapra másolva!

A maginfláció májusban áprilishoz képest 0,5 százalékos, tavaly májushoz képest pedig 6 százalékos volt - áll a hivatal jelentésében.

A nyugdíjas kosárra vetített fogyasztói áremelkedés májusban 0,6 százalékos volt, az előző év májusához képest pedig 6,2 százalékos.

A KSH közölte azt is, hogy az év első öt hónapjában átlagosan 6,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben.

A távirati iroda által megkérdezett londoni befektetési elemzők szerint a következő néhány hónap inflációs adata lesz kritikus az éves irányzat szempontjából; a térséggel foglalkozó szakértők a drágulási nyomás erősödését várják a második fél évre. A szakértők többsége egyetértett abban, hogy a kedvező májusi adat statisztikai okokkal, vagyis az egy évvel korábbi magas pénzromlási ütemmel magyarázható.

Charles Robertson, az ING Barings kelet-európai stratégája szerint a következő hónapok növekvő inflációját főleg az élelmiszerár-emelkedés okozza majd, mivel az idei termés várhatóan elmarad a tavalyitól. Robertson szerint a 12 havi infláció 2003 végére térhet vissza 5,5 százalék közelébe. Az ING szakértője szerint a jelentős bérkiáramlás inkább a folyómérleg romlásában, semmint az infláció további emelkedésében jelentkezik. Olivier DesBarres, a Credit Suisse First Boston londoni irodájának térségi elemzője arra számít, hogy az év végi 12 havi adat "valamelyest kívül lesz" az MNB által kitűzött 3,5-5,5 százalékos célsávon, s ez valószínűsíti a további jegybanki kamatemelést a következő 3-6 hónapban.

(Üzleti Negyed - MTI)

Ajánlat:

KSH