Vágólapra másolva!
50 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdont szerezhet a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Rt.-ben.a Béres Rt., az Egis Rt., a Richter Rt. és a Magyar Gyógyszer Rt.-ből álló konzorcium, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) feltételes engedélye szerint. A döntés szerint a konzorcium nem kerülhet monopolhelyzetbe a végfelhasználókkal szemben egy területen sem.
Vágólapra másolva!

A GVH kötelezettségként előírta, hogy a Hungaropharma a gyógyszertárakkal folytatott üzletvitelében és szerződéses gyakorlatában, valamint a kórházaknak történő közvetlen értékesítésben nem alkalmazhat semmiféle olyan diszkriminációt, amely veszélyeztetné a gyógyszertárak, illetőleg a kórházak igényeinek kielégítését a konzorciumi gyártók termékeiből.

A másik feltétel, hogy a konzorciumi tagok három évig a szindikátusi szerződés minden változásáról haladéktalanul értesítsék a Gazdasági Versenyhivatalt.

A Hungaropharma a gyógyszer-nagykereskedelemben az összefonódást megelőzően is piacvezető szerepet töltött be - részesedése 30 százalék körüli volt -, az engedélyezett összefonódás után pedig egy olyan vállalatcsoport részévé válik, amely a gyógyszergyárak érdekeltségi köreibe tartozó kisebb gyógyszer-nagykereskedelmi cégekkel együtt már több mint a felét bonyolítja majd a hazai összes gyógyszerforgalomnak.

A versenytanács a feltételek meghatározása során abból indult ki, hogy az összefonódás nem veszélyeztetheti a patikáknak és a kórházaknak az általuk szükségesnek tartott gyógyszerekhez való hozzájutáshoz fűződő jogos érdekeit.

A gyógyszertárak akkor kerülhetnek hátrányos helyzetbe a Hungaropharmával szemben, ha nem biztosított számukra a máshoz fordulás lehetősége, azaz, ha a konzorciumi gyártók termékeihez csak a Hungaropharmán keresztül juthatnak hozzá.

Ilyen helyzet jöhet létre, ha egy bizonyos földrajzi területen a Hungaropharmának nincs jelentős versenytársa, illetve ha a konzorciumi gyártók a Hungaropharmát saját termékeikre vonatkozóan kizárólagos forgalmazói jogokkal ruházzák fel. A versenytanács az ilyen helyzetek kiküszöbölésére állapította meg az összefonódás feltételeit.

(MTI)

Ajánlat: