Japán: a központi bank javította véleményét a gazdaságról

Vágólapra másolva!
A japán központi bank negyedszer javította véleményét a gazdaságról havi jelentésében. Mindazonáltal arra is figyelmeztetett, hogy a kilábalás lassulhat, mert a külföldi kereslet csökken. A folyómérleg többlet hetedik hónapja növekedést mutat Japánban.
Vágólapra másolva!

A 2000-es második negyedév óta először fordult elő, hogy a Bank of Japan négy egymást követő hónapban javította értékelését.

A japán gazdaság a stabilizálódás jeleit mutatja, az export és a termelés szembeötlőn nő, habár a belső magánfogyasztás és a beruházás még mindig gyenge, és a külföldi kereslet is csökken, áll a most kiadott jelentésben.

Az erős autó- és elektronikai export hátán a japán a gazdaság az első negyedévben kiemelkedett a recesszióból, két éven belül a leggyorsabb - az amerikait is túlszárnyaló 5,7 százalékos éves szintre számított növekedési ütemet produkálva. A központi bank azonban még vár a mélypont átfogó meghaladásának bejelentésével addig, amíg növekedést nem tapasztal a belső fogyasztásban. Mostani jelentésében mindössze azt állapította meg, hogy valószínűleg megáll a rosszabbodás. A bank ennek megfelelően változatlanul hagyta zérókamat-politikáját, összhangban a piaci várakozással.

A japán folyómérleg többlete 1,085 billió jen (8,66 milliárd dollár) volt áprilisban, 21,7 százalékkal több, mint tavaly áprilisban. A többlet hetedik hónapja növekedett egyhuzamban, közölte a bank. A japán ipari termelés áprilisban 0,2 százalékkal nőtt márciushoz képest.

(MTI)

Ajánlat:

Bank of Japan

Korábban: