Kamatemelés következhet Európában

Vágólapra másolva!
Az infláció és a gazdasági növekedés gyorsulására számít az év második felében az Európa Központi Bank - áll a valutaunió jegybankjának féléves inflációs előrejelzésében. Elemzők ebből, és Duisenberg jegybankelnök megjegyzéseiből arra következtetnek, hogy néhány hónap múlva emelkedhet az uniós alapkamat. A Bank of England vezetője is kamatemelést ígért, amennyiben a brit fogyasztás továbbra is bővül.
Vágólapra másolva!

Bár előzetes adatok szerint a májusi infláció a valutaunióban az Európa Központi Bank (EKB) által kívánatosnak tartott 2 százalékos szintre mérséklődött, a jegybank csütörtökön kiadott, féléves előrejelzésében a pénzromlás ütemének gyorsulására számít: az EKB prognózisa szerint 2002-ben 2,1-2,5 százalékos lesz az infláció a valutaunióban a korábban remélt 1,1-2,1 százalék helyett- adta hírül a Bloomberg hírügynökség. A jegybank jelentése ugyanakkor megerősítette, hogy a valutaunió gazdasága az év második felében 2-2,5 százalékkal bővülhet éves szinten.

Elemzők úgy vélik, hogy a beinduló gazdasági növekedés és az emelkedő infláció miatt az EKB a következő hónapok során emelni fogja irányadó, jelenleg 3,25 százalékos alapkamatát. Ezt megerősíteni látszik, hogy Wim Duisenberg június eleji sajtótájékoztatóján - a korábbi hónapok gyakorlatától eltérően - nem említette, hogy „a kamatszint megfelelő".

Ha a hazai kereslet nem csökken és a külső körülmények javulnak, az inflációs nyomást okoz. Egy bizonyos ponton mérsékelnünk kell a hazai kereslet növekedését - mondta Sir Eddie George, a Bank of England kormányzója a brit parlamentben. A brit központi bank tavaly november óta nem változatott 40 éves mélypontot jelentő, 4 százalékos alapkamatán.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: