Elkészült a földtörvény módosítása

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását célzó előterjesztés benyújtásával tizenegyre emelkedett azon pontok száma, amelyeket a száznapos program keretében tett vállalásaiból a Medgyessy-kormány teljesített - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormányülést követően pénteken.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Földalapot a Medgyessy-kormány más célrendszerrel kívánja működtetni, mint az előző kabinet, mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

A szocialisták földtulajdon-szerzéssel kapcsolatos javaslatai egyértelműen azt szolgálják, hogy a gazdasági társaságok és az abban szerepet vállaló részvényesek kerüljenek kedvező helyzetbe, a családi gazdaságok rovására, mondta Turi-Kovács Béla, Fidesz képviselő.

A képviselő szerint a megoldás mögött olyan földtulajdon-juttatási szándék áll, amely a gazdasági társaságok vezetőinek, főrészvényeseinek érdekeit szolgálja.

A Nemzeti Földalap feladata az lesz, hogy a társadalmi és a környezetvédelmi, valamint a mezőgazdasági munkát végzők szempontjait is figyelembe véve meghatározott birtokpolitikai elvek szerint, világos rendezőelvek alapján hasznosítási tervet készítsen az állami földtulajdon hasznosítására, mondta az agrárminiszter.

Ennek alapján dől el, hogy mely területeket zárolnak, adnak tartós használatba haszonbérlettel, melyek képeznek majd cserealapot és melyek lesznek az eladható területek, mondta Németh Imre.

A kormány azt tervezi, hogy a Nemzeti Földalap tulajdonában lévő 370 ezer hektár földet jelentősen bővíti; a tervek megvalósítására a szaktárca szerint elegendő az az 5 milliárd forint, amit az Orbán-kormány különített el a földvásárlások céljára.

A tájékoztatás szerint a nyugdíjasok és az idősek életjáradékért adhatják el a földjeiket, amit havi részletekben fizetnek majd ki. Így magasabb áron adhatják el a földet, a kormánynak pedig nem kell egy összegben fizetnie, mondta Németh Imre.

(Üzleti Negyed)