Vágólapra másolva!
Az orosz kormány levette az Aeoroflot nemzeti légitársaságot a tartósan állami tulajdonban maradó, stratégiai cégek listájáról - jelentette az Interfax hírügynökség. A listán 700 többségi állami tulajdonú vállalat szerepelt, amelyet - az elnök jóváhagyása - esetén privatizálhatna az oroszországi vagyonügynökség szerepét betöltő minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az Aeroflot részvényeinek 51,17 százalékát birtokló tárca egyelőre nem kívánt kommentárt fűzni a kormány döntéséhez. A minisztérium szerint 2002-ben biztosan nem értékesítik a légitársaság részvényeit, a 2003-as privatizáció eshetőségét pedig szakértők vizsgálják. Légi közlekedési szakértők viszont az Interfaxnak megerősítették a kormány magánosítási szándékát.

Az 1990-es években az Aeroflotban tulajdonrésszel, és azon is túlnyúló befolyással rendelkezett Borisz Berezovszkij, az egyik legismertebb orosz oligarcha, akit sokan felelősnek tartanak a társaság hanyatlásáért. A Vlagyimir Putyin elnökké választása után Berezovszkij kegyvesztetté vált. A jelenleg Londonban élő nagyvállalkozó ellen Oroszországban éppen az Aeroflottal összfüggő ügyek miatt folyik eljárás, privatizációs visszaélések, illetve pénzmosás gyanújával.

(MTI)

Ajánlat:

Aeroflot