A Deutsche Telekom esését követi a Matáv

Vágólapra másolva!
Történetében először tíz euró alá esett a Deutsche Telekom részvényének árfolyama pénteken a frankfurti értéktőzsdén. A kereskedés kezdete után két órával 9,88 eurón, az előző napi záró árnál 3,23 százalékkal alacsonyabb értéken állt a papír. Ezt követve a Matáv papírok árfolyama pénteken délig 2,11 százalékkal csökkent a Budapesti Értéktőzsdén.
Vágólapra másolva!

Az idén május elején még 14 eurón volt a Deutsche Telekom (DT) részvényeinek árfolyama. Azóta a főként hi-tech papírokat forgalmazó amerikai Nasdaq piac indexeinek irányadását követve egyre nagyobb veszteségeket szenvedett el. Megfigyelők szerint több intézményi befektető is a DT részvény árfolyamának leszorítására törekszik a német tőzsdén.

A 2000 márciusában elért 104,90 eurós árfolyam-maximum óta a részvény már több mint 90 százalékot veszített értékéből. A papírt 1996-ban 14,57 eurón vezették be a tőzsdére.

A Matáv részvénye követte a DT esését, és pénteken tizenkettő óra előtt 2,11 százalékot zuhant a Budapesti Értéktőzsde kereskedésében. Csütörtökön a Matáv ára 3,1 százalékkal emelkedett, 902 forintra, és hajtómotorja volt a világ tőzsdéivel ellentétesen felfelé mozduló BUX-nak. Ez az erősödés gyakorlatilag átmeneti korrekció volt, mondta az Üzleti Negyed kérdésére a Daewoo Bank Rt. elemzője, Palánkai Gábor. A Budapesti Értéktőzsdén a forgalom alacsony, és nem a hazai hírek mozgatják a piacot. Ezt mutatja az is, hogy a Deutsche Telekom adósságcsapdába került, ami nagyban kihat a Matáv papírjára - mondta az elemző.

(Az [origo]-t kiadó Axelero Rt. a Matáv csoport tagja - a szerk.)

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

DT

Matáv