Világvége-hangulat uralkodik a tejiparban

Vágólapra másolva!
Két hét múlva összeomlik a tejpiac, ha vagy az állam, vagy a tejtermelők nem fizetnek be legalább ötmilliárd forintot a tejtúltermelést levezető, de veszteségesen működő exportot finanszírozó közös kasszába. Ha erre nem kerül sor, úgy a tejipari cégek leállíthatják befizetéseiket, számítások szerint a megtermelt tej harmadának felvásárlását is leállíthatják. Az ügynek ideiglenesen egy nyertese lehet, a fogyasztó, mivel már most csökkennek a sajt, a vaj és ezt követően más tejtermékek árai.
Vágólapra másolva!

A helyzet nem drámai, hanem katasztrofális - szögezte le Kiss Pál István, a legnagyobb hazai tejpiaci szereplő, a magyarországi Nutrícia csoport vezetője. Hiába emelték szinte az elviselhetetlenség szintjére a tejtermelők és -feldolgozók által a közös kasszába fizetendő hozzájárulás összegét - 3,6-3,6 forint literenként mindkét oldalon - és jön össze így ez évben 14 milliárd forint, ez kevés a tejpiaci egyensúly megtartásához. A hazai tejtermelés ugyanis négyszázmillió literrel meghaladja a belső fogyasztást, a felesleget pedig exportálják. Csakhogy a külpiacokon erősen dotált, fölöslegben lévő tejtermékek jelennek meg, így a hazai előállítású tejpor, sajt, vaj csak ilyen támogatással - melyet a tejiparosok veszteségkompenzációnak fognak föl - vihető ki az országból.

Nyugaton is drámai árcsökkenés

Pontosabban ez év márciusáig volt így kivihető. A világpiaci és európai árak ugyanis drasztikusan csökkentek az elmúlt fél évben. A tejpor ára tavalyhoz képest ugyanis 70-80 százalékot esett, 1700-1800-ról 1000 dollárra. Ráadásul a forint is erősödött, illetve a dollár és az euró gyengült. Míg tavaly egy dollár 280-300 forint körül alakult, ma 255-260 forint. Emiatt lehetetlen eladni a magyar tejport, még akkor is, ha a Tejterméktanács a napokban közel tíz forinttal emelte a kvázitámogatást.

Amennyiben a mostani árakon értékesíti valaki a tejporkészletét, úgy egy liter porításra szánt felvásárolt tejen a támogatás emelése előtt 34, ma 20 forint veszteséget kell elszámolnia.
Ez viszont Kiss Pál István szerint azt jelenti, hogy a tejipari vezetők büntetőjogi vétséget is elkövethetnek, ha a jövőben felesleges tejet vásárolnak fel, ugyanis tudják, hogy eleve veszteséget okozó tevékenység végzését hagyják jóvá.

Az idénre tervezett, a tavalyival megegyező négyszázmillió liternyi, itthon fel nem használható tej termelésével szemben akár további hetvenmillió literrel növekedhet a fölöslegben előállított tej. A feldolgozók szerződéseikben ez évre 1750-1800 millió liter tej felvásárlását rögzítették.

Már mi is a nyugati tehén tőgyét fejjük

A tejpor, a sajt, a vaj és más tejtermékek ára ugyanis oly mértékben csökkent az elmúlt időszakban, illetve az EU-val kötött agrárkereskedelmi megállapodás keretében növekvő a vámmentesen Magyarországra importálható termékek ára, valamint a forint egy év alatt bekövetkezett 12 százalékos erősödése miatt, hogy mára a hazai előállítású tejpor helyett a hazai élelmiszeripar - például édesipar - is egyre inkább az import tejporból dolgozik. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar tej és tejtermék nemcsak a külföldi, hanem a hazai piacokról is kezd kiszorulni. Mindez nemcsak a tejpor, hanem a sajtok és vajak esetében is tetten érhető.

Számítások szerint - mondta lapunknak Kiss - legalább ötmilliárd forinttal kellene feltölteni a Tejterméktanács intervenciós kasszáját ahhoz, hogy a fél évtizede nem tapasztalt válság ideiglenesen oldódjon. Ezt a pénzt vagy az államnak - a keretei kimerülésével küzdő agrártárca -, vagy a tejtermelőknek kellene összeadni.

Katasztrofális az egész ágazat helyzete

Hogy erre az áldozatvállalásra készek-e, illetve képesek-e a tehenészetek, június 26-áig kiderül. Ekkor ül össze a terméktanács rendkívüli ülése, hogy döntsön a válság oldásáról.
Amennyiben két héten belül nem határoznak az ötmilliárdról, úgy előfordulhat, hogy a tejipari cégek némelyike felhagy a mára veszteségnövelő intervenciós befizetéssel, és úgy dönt, hogy csak a hazai piacon eladható mennyiségű tejet vásárolja fel. Számításunk szerint ez azt is jelentheti, hogy a megtermelt tej harmadát nem tudják értékesíteni a tehenészetek, ami viszont a tej árának letöréséhez vezethet, így a tejtermelők is veszteségessé válhatnak.

Az ügyből ideiglenes hatással a fogyasztók profitálhatnak, mivel már ma csökken a tejtermékek ára. Elsőként a sajtnál figyelhető meg: van cég, amely már 745 forintért adja át a sajtot a kereskedőknek, ami már önköltség alatti árat jelent. A trappista kilója még néhány hete is bőven ezer forint felett mozgott, ma viszont a nagy láncok akcióiban 890-950 forintos árral is találkozni. Kiss szerint az árcsökkenés várhatóan nem áll meg a sajtnál, és akár a zacskós tej árát is érintheti néhány héten belül.

Az agrártárca a jövő héten ül le tárgyalni az ágazat szereplőivel a válság oldásával kapcsolatos javaslatokról.