Csökkenti részesedését anyacégében a Vivendi Universal

Vágólapra másolva!
A jelenlegi 63 százalékosról valamivel több mint 40 százalékosra csökkenti részesedését anyacégében, a Vivendi Enviroment közműszolgáltatóban a világ második legnagyobb médiacége, a Vivendi Universal - közölte a vállalat kedd hajnalban a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint. A lépéssel a médiacég megszabadul nyomasztó adósságának majdnem felétől. A tőzsde kedvezően reagált a bejelentésre.
Vágólapra másolva!

A vállalat közleménye szerint első lépésben - konkrét határidő megjelölése nélkül, amikor a piaci viszonyok azt lehetővé teszik - a közműcég papírjainak mintegy 15 százalékát értékesítik. Ezt követően tőkeemeléssel a médiacég részesedése anyavállalatában tovább csökkenne a tervek szerint.

A tranzakcióktól mintegy 2 milliárd eurós bevételt várnak, de ami ennél is fontosabb, a Vivendi Universal 33,3 milliárd eurós adóssága 14 milliárddal - a Vivendi Enviromentra jutó résszel - csökkenne, ugyanis a kisebbségi részesedés adósságát a médiacég mérlegében nem kell feltüntetni.

A befektetők kedvezően reagáltak a hírre: a Vivendi Universal papírjainak árfolyama 1,04 euróval, 3,5 százalékkal 30,74 euróra emelkedett; eközben a Vivendi Universal papírjai 1,9 százalékot veszítettek értékükből a párizsi börzén.

A Bloomberg emlékeztet: a médiacég súlyos adóssága és részvényeinek mélyrepülése nyomán a tulajdonosok egy része - sikertelenül - meneszteni kívánta Jean-Marie Messier vezérigazgatót. A cég részvényeinek árfolyama idén eddig 51 százalékkal csökkent.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: