Jelentősen csökkent a bankszektor nyeresége

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben a bankszektor adózás előtti nyeresége 37,4 milliárd forint volt, ami 11,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - ismertette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF). A felügyelet elmondta, hogy a GDP-növekedés elérte mélypontját, megtorpant az inflációcsökkenés és jelentősen növekedtek a reálbérek.
Vágólapra másolva!

Az év első három hónapjában a bankszektor átlagos jövedelmezősége csökkent, az eszköz-jövedelmezőség (ROA) egy év alatt 2,04 százalékról 1,62 százalékra, a tőkejövedelmezőség (ROE) pedig 20,87 százalékról 15,05 százalékra mérséklődött. A nettó kamateredmény 100,1 milliárd forintot tett ki, ami 7,4 százalékkal magasabb, mint tavaly az első negyedévben.

A PSZÁF tájékoztatása szerint a hitelintézeti szektor 9989,7 milliárd forintos mérlegfőösszege nominálisan 1,5 százalékkal elmaradt a tavaly év végitől a devizatételek volumenének csökkenése miatt.

GDP-növekedés elérte mélypontját

Az idei év első negyedévében folytatódtak a gazdasági folyamatok korábbi tendenciái. A GDP növekedése tovább lassult (2,9 százalék). Szakértői vélemények szerint elérte mélypontját. Az ipari termelés év/év alapon csak 4 százalékkal nőtt. A lassuló növekedés mellett a gazdasági egyensúly romlott. A fizetési mérleg hiánya jóval meghaladja a várt értéket, az államháztartás GDP arányos hiánya körülbelül egy százalékkal magasabb a kétéves költségvetésben előirányzott értéknél - tájékoztatott a felügyelet.

Inflációs aggályok

A tavaly elkezdődött dinamikus inflációcsökkenés megtorpant, áprilisban az év/év inflációs adat 6,1 százalék volt. Ez májusra 5,6 százalékra csökkent. A forint mindezek ellenére az év során folyamatosan erősödött, az utóbbi időben általában 12 százalékkal haladta meg centrumát, de néhányszor 13 százalék fölé került.

Erős reálbér-növekedés - növekvő lakossági eladósodás

A fogyasztás a GDP-nél gyorsabban nőtt, különösen gyorsan nőnek a jövedelmek, ezen belül a reálbérek. A lakossági megtakarítások erőteljesen csökkentek. Közben folytatódott a lakosság eladósodása: a lakosság nettó pénzügyi vagyona 2001 elején 6034 milliárd forint volt. Ez 2001 végére 6639 milliárd forintra nőtt. Ez év március végén 6748 milliárd forintot tett ki a lakosság pénzügyi vagyona.

Tőkefelhasználó lett a lakosság

A növekedés lényegesen lassult áprilisban, amikor gyakorlatilag nem nőtt tovább a lakosság pénzügyi vagyona. A lakosság betéteinek növekedésének mértéke - a tapasztalatok szerint - általában meghaladja hiteleinek növekedését. Márciusban megállt a betétek növekedése, a lakossági hitelek viszont továbbra is gyorsan nőttek, ezért áprilisban először (az adott hónapban) a lakosság nettó finanszírozóból nettó tőkefelhasználóvá vált. A "tőkefelélésnek" ez a csekély mértéke is figyelmeztető lehet, mert a termelésnél gyorsabban növekvő jövedelmek mellett hozzájárulhat az egyensúly romlásához.

Ami rossz a bankoknak...

A bankok növekedése megtorpant az első negyedévben. Egyedül a lakossági hitelek nőttek tovább, de azok is a tavalyinál mérsékeltebb ütemben. A betétek gyakorlatilag stagnáltak, megszűnt az elmúlt évre jellemző "menedék" szerepük. A lakosság megtakarításain belül ismét az életbiztosítási tartalékok, a nyugdíjpénztári megtakarítások és a befektetési jegyek szerepe nő. A bankok úgy tudták növelni hitelezési aktivitásukat, hogy likvid eszközöket csoportosítottak át, ez növelte kamatkockázati kitettségüket. A hitelezési kockázat ugyan kismértékben, de most már érzékelhetően nőtt. Az értékvesztés tartalékolási szükséglete önmagában jelentős eredményrontó tényező lett volna, amit nagyrészt ellensúlyozott a jutalék eredmények igen gyors emelkedése. Így az eredményesség csak kismértékben esett vissza. A bankok tőkefedezete stabil, a messze a nemzetközi norma fölötti tőkemegfelelési mutató bőven fedezetet nyújt a kismértékben megnövekedett kockázatokra - hívta fel a figyelmet a PSZÁF.

Menetelő a BUX - csökkenő állampapírhozamok

A tőkepiacokon megélénkült a forgalom. A tőzsdeindex lendületesen emelkedett, miközben az állampapírok (nettó) árfolyama februártól - hozamemelkedés miatt - csökkent. Az önálló befektetési vállalkozások száma - elsősorban a banki beolvadások miatt tovább esett. A befektetési szolgáltatók (bankok, befektetési vállalkozások) között határozott munkamegosztás alakult ki, amely szerint a forgalmazást a pénzügyi hátterű önálló befektetési vállalkozások, a letétkezelést (az utóbbi egy részét a jogszabályokból adódóan) az univerzális bankok végzik. A befektetési tevékenységek gazdálkodási jellemzőit jelenleg csak az önálló befektetési vállalkozásoknál lehet értékelni. Ebben a körben az első negyedévben nőtt az eredmény.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Bank
(Az Üzleti Negyed rovata)

PSZÁF

Korábban:

Kiemelkedő a bankszektor tavalyi teljesítménye
(2002. március 14.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák