Tévesen mérte be a Vénuszt a szlovák felügyelet

Vágólapra másolva!
Tévesnek bizonyultak a szlovák mérési eredmények a Vénusz napraforgóolaj nikkeltartalmára vonatkozóan, a legújabb mérések szerint - közölte a Vénusz napraforgóolaj gyártója, a Cereol Rt. A terméket a szlovák Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet vizsgálata alapján kivezették a szlovák piacról.
Vágólapra másolva!

A 2001. december 4-i gyártású, 1 literes kiszerelésű napraforgóolaj szlovákiai visszavonását június 17-én rendelték el, azt követően, hogy a termék pozsonyi intézet által mért nikkeltartalma meghaladta a szlovák élelmiszertörvény által engedélyezett literenkénti 0,1 milligrammot.

Ennek a mérésnek viszont ellentmondanak azok az adatok, amit a kassai laboratórium végzett kontrollvizsgálatként, illetve amit a Cereol termékek minőségellenőrzését végző Cereol Csoport magyarországi székhelyű kutatóintézete végzett. Ezek az eredmények a szlovák felügyelet eredeti mérésértékeitől messze elmaradó értéket mutattak ki, a Cereol Rt. közleménye szerint. A Cereol Rt. a Vénusz és a Floriol növényi olajokból évente néhány ezer tonnányit értékesít Szlovákiában.

A nikkelre, mint nem toxikus anyagra sem az európai uniós, sem a magyar, sem a FÁK országok megfelelő törvényei nem szabnak határt, áll a közleményben. A Cereol Rt. információi szerint a szlovák élelmiszerkódex az italoknál 0,3, a gyermektápoknál 0,4, a kakaónál pedig 8 milligramm literenkénti nikkeltartalmat engedélyez.

(Üzleti Negyed)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák