Magyarország lekerült a pénzmosási feketelistáról

Vágólapra másolva!
A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett működő pénzmosás-ellenes akciócsoport (FATF) egy év után levette Magyarországot a kétes eredetű pénzek tisztára mosása elleni fellépésben együtt nem működőnek ítélt államok listájáról.
Vágólapra másolva!

A pénteken Párizsban közzétett jelentés Magyarország mellet Izraelt, Libanont, valamint Szt. Kitts és Nevis-t is törölte a jegyzékből. Ugyanakkor továbbra sem tekintik kielégítőnek az együttműködést Oroszországgal és további számos állammal, Ukrajnával, a Fülöp-szigetekkel, Egyiptommal, Nigériával, Indonéziával, Myanmarrral, a Cook-szigetekkel, Dominica-val, Grenadával, Guatemalával, a Marshall-szigetekkel, Niue-vel, valamint Szent Vincent és Grenadines-nel.

A 28 ország képviselőiből alakult FATF munkacsoport tavaly júniusban marasztalta el ezeket az országokat a pénzügyi rendszerükben fellelt hiányosságok miatt. Magyarország akkor először került fel a listára.

A 2001. évi jelentés azt rótta fel Budapestnek, hogy kétmilllió forint összeghatárig névtelen betétek elhelyezését teszi lehetővé korlátlan számú bankszámlán, így a pénzintézetek nem rendelkeznek információval a valós számlatulajdonos személyéről. Ez pedig a FATF megítélése szerint kétségeket vethet fel a számla törvényes felhasználását illetően. Magyarországon azonban január 1-jétől olyan törvény lépett életbe, amely szerint bankoknál csak névre szólóan lehet új betétet elhelyezni, illetve értékpapírt csak nevesítve lehet forgalomba hozni.

A FATF már február eleji hongkongi plenáris ülésén közleményben fejezte ki elégedettségét azokkal az intézkedésekkel, amelyeket Magyarország tett a korábban feltárt hiányosságok megszüntetésére.

László Csaba, pénzügyminiszter a tárca pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez az eredmény a teljes magyar bankrendszer, a biztosító társaságok, a bróker cégek és a közigazgatás egységes hatékony fellépésének köszönhető.

(MTI)

Korábban:

Pénzmosás: lekerülhet hazánk a feketelistáról
(2002. június 14.)