A fagykár-kompenzációra tízmilliárd forint kellene

Vágólapra másolva!
Hektáronként 30 ezer forintnyi kompenzációs támogatásra számíthatnak a fagykárt szenvedett gazdák - tartalmazza majd a napokon belül megjelenő FVM-rendelet - tudta meg a Világgazdaság. A mostani csak adománynak tekinthető, hiszen a méltányos kompenzációhoz a mostani 2-3 milliárd mellé további 5-7 milliárd forintra lenne szükség.
Vágólapra másolva!

A hónap végén várhatóan megkezdi kifizetéseit az FVM az őszi és tavaszi fagykárokat szenvedet gazdák kártalanítására. A termelők 30 ezer forint előleget kapnak minden hektár után - ha a termésben 50 százaléknál nagyobb kárt okozott a fagy. A minisztérium szerint ez 62 ezer hektár gyümölcsösre 45 ezer hektár szőlőültetvényre igaz. A tárca szerint az ültetvényeken mintegy 25-30 milliárd forint kár keletkezett.

Az intézkedés szükségességét még a korábbi kormány fogalmazta meg. Mára az FVM, miután megállapította a valószínűsíthető termeléskiesést, elkészítette a végrehajtási tervet. A gazdák így a támogatást, mint kiegészítő földalapú dotációt vehetik majd igénybe, melynek egyik forrása az FVM elkülönített hárommilliárd forintja lesz.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

FVM

Korábban:

Fagykárenyhítés heteken belül
(2002. június 5.)

Nem hiányzik a könyvtárából?