Orosz milliárdos "kezében" a magyar olajimport zöme

Vágólapra másolva!
Egy 39 éves orosz milliárdos, Mihail Hodorkovszkij többségi tulajdonában van az a vállalat, amely Magyarország olajimportjának 70 százalékát bonyolítja. A komszomol-funkcionáriusból alig több mint tíz év alatt mindenható oligarchává lett üzletember ugyanis a Jukosz irányító nagytulajdonosa. Majdnem nyolcmilliárd dolláros részvényvagyonával ő a leggazdagabb orosz és kelet-európai.
Vágólapra másolva!

Mihail Hodorkovszkij már tavaly év végén a legek legje volt Kelet-Európában. A Forbes magazin hagyományos "világ gazdagjai" listáján ugyan csak 101. volt, de így is ő mondhatta magát a régió legvagyonosabb emberének. Vagyona 3,7 milliárd dollárra rúgott. Nos, alig több mint fél év alatt az 1987-ben még egy moszkvai kerületi komszomolbizottság helyettes vezetőjeként működő Hodorkovszkij megduplázta vagyonát, mára csak részvényből 7,8 milliárd dollárnyija van.

Ez most derült ki, mert a Jukosz, - amelynek Hodorkovszkij az elnök-vezérigazgatója - történetében először hozta nyilvánosságra tulajdonosi struktúráját. Illetve egész pontosan az olajóriás 61 százalékát birtokló, Gibraltáron bejegyzett MENATEP hozta le az ominózus listát, alighanem azért, mert a Jukosz a New York-i tőzsdére tart.

A tulajdonosi adatok alapján Hodorkovszkijnak ugyan "csak" egy 9,65 százalékos pakettje van a gibraltári cégben, azonban a MENATEP-részvények 50 százalékát birtokló alapítványnak is ő az egyetlen haszonélvezője. Így de facto a Jukoszban is csak az történhet, amit az orosz oligarcha akar. (A MENATEP-ben a Jukosz-vezéren kívül még öt, részben az olajcéghez tartozó orosz állampolgár van. Közülük Leonyid Nevlin részesedése 1 milliárd dollárra rúg, a többieké 900 millió körül mozog. Egyikük sem szerepelt a Forbes milliárdosai között)

A Jukosz fő tulajdonosa magyar szempontból egyenesen kulcsfigura, hiszen az ő vállalata adja hazánk kőolajimportjának mintegy 70 százalékát. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanakkor semmi jelentősége sincs, hogy lényegében egy magánember kezében összpontosul ennyi hatalom - állítják egyhangúlag magyar energiaipari szakemberek. A Jukosz kifogástalan partnernek bizonyult az évek során.

Másfelől talán a Jukosz az egyetlen az orosz nagyvállalatok közül, amely függetleníteni tudta magát a magánosítás során az államtól. A cégnél nyugati értelemben is piacalapú, átlátható gazdálkodás folyik, s a menedzsmentben is több amerikai üzletember foglal helyet - mutat rá Anatolij Zsuljagin, a Ecanomtrend kutatóintézet elemzője.

Az orosz olajipari óriás egyébként pont az idén állapodott meg a Mol Rt.-vel a nyugat-szibériai Hanti-Manyszi területen lévő Zapadno-Malobalik kőolajmező közös kihasználásáról. A 250-300 millió dollár értékű beruházás keretében évi 2,5-3 millió tonna kőolajat fog kitermelni a két cég közös vállalata, amelyen 50-50 százalékos arányban osztozik majd a Jukosz és a Mol.

(Magyar Hírlap)

Nem hiányzik a könyvtárából?