Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatósága hétfői ülésén Baranyay László volt elnök-vezérigazgató munkaviszonyát rendkívüli hatállyal azonnal felmondta - közölte az MFB szóvivője László Boglár. Baranyay László a törvény értelmében nem kap végkielégítést.
Vágólapra másolva!

Az igazgatóság indoklása szerint Baranyay László az MFB 450 millió eurós zártkörű kötvénykibocsátása során az alapítói határozat által kapott felhatalmazást, és a bank belső szervezeteinek ajánlását nem kellő körültekintéssel alkalmazta.

Az Üzleti Negyed kérdésére László Boglár elmondta, hogy Baranyay László jelentős veszteséget okozott az MFB-nek a tavalyi kötvénykibocsátás során. Az MFB 450 millió euró értékben bocsátott ki kötvényt, a befolyó összegből az autópályaépítés mellett a Mol gázüzletágának megvásárlását finanszírozták volna. Az ügylet nem jött létre, és így a fel nem használt összegért kapott 4,45 százalékos kamat elmaradt a kötvényre fizetett 5,25 százalékostól. Az igazgatóság szerint Baranyay László többszöri figyelmeztetés ellenére sem tett semmit a kamatveszteség lefedésére, pedig erre irányuló javaslat volt.

A veszteség sajtótalálgatások szerint elérheti a 1,5 milliárd forintot is. László Boglár elmondta, hogy a pontos összegre vonatkozóan az MFB nem kíván találgatásokba bocsátkozni, ennek felmérésére felkérték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.

A rendkívüli felmondás miatt Baranyay Lászlót a törvény értelmében nem illeti meg a korábban 150 millió forintosra becsült végkielégítés.

Baranyay László elmondta: nem követett el olyan hibát, ami a rendkívüli felmondást indokolná, és a határozat tanulmányozása után dönti el, milyen lépéseket tesz. Baranyai az igazgatósági ülésen azt mondta, hogy ma sem változtatna döntésén az ügyben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MFB