A Deutsche Telekom lendületes lesiklása

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, megállíthatatlan a Deutsche Telekom árfolyamzuhanása, ugyanis hétfőn a német távközlési óriás újabb lapot nyitott a tőzsdei történelemben: papírjának értéke 8,58 euróra esett. A legújabb mélypont a múltbeli árfolyamok tükrében rajzolódik ki teljes erejével: 1996. november 18-án, a tőzsdére menetel napján a "néprészvénynek" tervezett papír 14,57 eurón debütált, minden idők csúcspontját pedig a 2000. március 6-án elért 103,5 euró (!) jelentette.
Vágólapra másolva!

Azóta a papír elvesztette értékének 91,7 százalékát, a befektetők pedig türelmük 100 százalékát. Hogy a lejtmenet hol áll meg, kiszámíthatatlan jelenleg, a globális távközlési iparág ugyanis továbbra is gyengélkedik, az európai nagy telekomcégeket sorra értékelik le a hitelminősítők - hétfőn épp a France Télécom került két oktávval lejjebb.

A DT is ezen az úton jár, ami nem csoda, ha megnézzük eredményeit. A 2000-es 6,49 milliárd eurós nyereség után tavaly például már 2,5 milliárd eurós veszteséget sikerült összehoznia, adósságállománya pedig megállíthatatlanul nő. 2003 végére a pesszimisták 70 milliárd eurós adósságról beszélnek, 15 milliárddal többről, mint amennyivel Ron Sommer cégvezér kalkulál. A Deutsche Telekom gyengélkedése sajnos a magyar befektetőket is érinti, hiszen a Matáv fő tulajdonosa, s ez meg is látszik az egyébként a világ telekomcégeihez képest kiváló eredményeket mutató hazai távközlési vállalat papírjainak árfolyamán.

Molnár Sánodor

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Ajánlat:

Matáv

Deutsche Telekom

Nem hiányzik a könyvtárából?