Betét-keresztelő: egyre kevesebb az anonim

Vágólapra másolva!
Az anonim betétek nevesítése az elmúlt két hónapban felgyorsult, de a kis összegű betétszámláknak jelentős részét még nem nevesítették tulajdonosaik. Bár a költségek növekednek, az OTP szeptemberre tolta azt a határidőt, amikortól díjat kér a nevesítésért.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kimutatásai szerint ismét gyorsult az anonim betétek nevesítésének folyamata - írja a Világgazdaság. Az április végi adatok szerint a januári 450 milliárd forintos anonim állomány több mint 54 százalékát már nevesítették. Azt, hogy döntően a kis összegű betétek őrzik még névtelenségüket, jól mutatja, hogy a januári 5 milliónál több anonim számla csak valamivel több mint 25 százalékának vált ismertté a tulajdonosa.

A legnagyobb anonim betétállománnyal bíró OTP Banknál úgy érzik, jól állnak a nevesítéssel: míg előzetesen arra számítottak, hogy az év végéig csak az állomány 30 százalékát váltják majd át az ügyfelek, jelenleg már az induló állomány közel 70 százalékának ismert a tulajdonosa. E szerint már csak közel 100 milliárdnyi anonim betét vár azonosításra. A 2,2 millió darabos nyitó betétállománynak több mint 50 százaléka nevesített.

Miközben a nagy összegű betétesek jelentős része az elsők között nevesítette állományát, az OTP Bank főosztályvezetője, Tokodi Gábor szerint még nagyon sok kis összegű betétet tartanak nyilván. Csak gépkocsinyeremény-betétkönyvből közel 500 ezres a nevesítetlen állomány. Ennek egyik oka a főosztályvezető szerint az, hogy sokan tévedésből úgy vélik: ha a betétkönyvön szerepel a nevük, az nem bemutatóra szóló konstrukció. A komoly kisbetét-állomány miatt nem július elsejétől, hanem csak szeptember elejétől számít fel 350 forintos díjat az anonim betétek nevesítéséért a bank.

Tokodi Gábor szerint jelentős többletköltséget ró a bankra az, hogy július elseje után a még nyilvántartott 1-2 ezer, 2 millió forintnál nagyobb betétállományú számláról a felügyelet mellett az Országos Rendőr-főkapitányságnak is jelenteniük kell.

Május-júniusban újabb lendületet kapott az anonim betétek nevesítése a takarékszövetkezeteknél - tájékoztatta a Világgazdaságot az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, Szőke András. A május végi adatok szerint az induló 42 milliárd forintos állományból mára a szövetség tagszövetkezeteinél 26,6 milliárdot már nevesítettek. Az OTSZ elnöke szerint a közelmúltban indítottak újabb kampányt: 150 ezer szórólapon hívták fel a takarékszövetkezeti tagokat a nevesítés fontosságára. Minderre azért is szükség van, mert a takarékszövetkezetek számára rendkívül komoly megterhelést jelent a felügyelet által megkövetelt nyilvántartások vezetése.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

PSZÁF