<P class="MsoNormal">A vártnál kisebb ütemben emelik az üzemanyagok jövedéki adóját

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés már tavaly döntött a 2002 július elsejei üzemanyag emelésről - áll a pénzügyminisztérium szerdán kiadott közleményében, reagálva arra az állításra, hogy a kormány a 100 programjának a finanszírozása miatt emeli az üzemanyagok jövedéki adóját. A közleményből az is kiderül, hogy hétfőtől nem 9 forinttal nő a dízelolaj adótartalma, ahogyan azt korábban megszavazták, hanem csak 4,80 forinttal.
Vágólapra másolva!

Az adóemelésről szóló javaslatot 139 fideszes, 28 kisgazda és 16 MDF-es képviselő mellett 6 független képviselő szavazta meg tavaly. Az akkori ellenzék egyhangúan nemmel szavazott, illetve tartózkodott - áll a közleményben. A kormány 2002. június 21-én, pénteken arról döntött, hogy az ebben a módosításban foglaltnál moderáltabb adóemelést hajt végre. E módosításnak köszönhetően hétfőtől nem 9 forinttal nő a dízelolaj adótartalma, ahogyan azt korábban megszavazták, hanem csak 4,80 forinttal.

Emiatt a költségvetést bevételkiesés éri, aminek fedezetét a dohánytermékek jövedéki adójának előrehozott emelésével teremti elő a kormány. A dohánytermékek adójából befolyó többletbevétel épp csak ellentételezi az üzemanyagoknál tett engedmény miatti bevételkiesést, vagyis a tegnap elfogadott törvénymódosítás se nem növeli, sem nem csökkenti a központi költségvetés idei bevételeit. A módosítás tehát nullszaldós, így értelemszerűen nem szolgálhat semmiféle kiadásnövekedés forrásául.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium