Tőzsdenyitás a Wall Streeten: szeptember 11. óta nem látott esés

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok tőke- és devizapiaca viharvert keddi napot tudhat maga mögött. A java viszont még csak most következik: a Wall Street mutatói a szerdai nyitáskor a szeptember 11-ei terrorcselekmények óta nem látott mélységekbe zuhantak. Elemzők zárásra 3 százalék fölötti veszteséget várnak.
Vágólapra másolva!

A WorldCom-botrány által kiváltott pánikhangulat miatt eladási hullám söpört végig Európa tőzsdéin szerdán. Az irányadó mutatók hanyatlása évek óta nem tapasztalt mértéket öltött.

De New York sem úszta meg a keddi csökkenéssel: a szerdai nyitáskor a Dow Jones ipari átlag 9000 pont alá esett, 8946 pontra, ami 1,5 százalékos esés. A Nasdaq szeptember 11-ei szintje alá és a keddi záráshoz képest 2,6 százalékot zuhant, 1387 pontra. A Standard and Poor's 500-as mutató 1,8 százalékos veszteséget mutat.

A Bloomberg elemzői szerint az esés még csak a kezdet, és egyáltalán nem lenne meglepő, ha a nap végére 3 százalék fölötti veszteséget produkálna mind a Nasdaq, mind a S&P 500-as.

Az esés hajtómotorja szakértők szerint a keddi WorldCom -botrány, ami igencsak megtépázta a befektetők bizalmát. A helyzet elemzők szerint egyébként sem kedvező, a további terrorcselekményektől való félelem, és az amerikai folyó fizetési mérleghiány miatt. Csak benzin volt a tűzre a Qwest International és a Martha Stewart Living Omnimedia által közölt negatív hír, miszerint a cégek eredményei elmaradnak a vártnál.

(Üzleti Negyed)