A tejpiaci válságra még nincs megoldás

Vágólapra másolva!
Egy nyertese lehet a tejágazatban kialakult válsághelyzetnek, a fogyasztó. Hetek óta egyre olcsóbb a tej és a tejtermék az üzletekben, egy kiló trappista sajtot ma már 880-890 forintért is meg lehet venni, pedig az év elején az 1200-1300 forintos ár sem volt ritka. A válság oka az, hogy az ágazatnak nincs elég forrása a 400-470 millió liter felesleges idei tejmennyiség feldolgozásához, piaci elhelyezéséhez. A válságból való kiutat a terméktanács legutóbbi ülésén sem találtak.
Vágólapra másolva!

A külpiacokon erősen dotált, fölöslegben lévő tejtermékek jelennek meg, így a hazai előállítású tejpor, sajt, vaj csak támogatással - melyet a tejiparosok veszteség- kompenzációnak fognak föl - vihető ki az országból. Pontosabban ez év márciusáig volt így kivihető. A világpiaci és európai árak ugyanis drasztikusan csökkentek az elmúlt fél évben. A tejpor ára tavalyhoz képest ugyanis 70-80 százalékot esett, 1700-1800 dollárról 1000 dollárra. Ráadásul a forint is erősödött az euróhoz és különösen a dollárhoz képest. Tavaly egy dollár árfolyama 280-300 forint körül alakult, ma 249-255 forint, vagyis egy év alatt csaknem 12 százalékkal erősödött a forint. Emiatt lehetetlen eladni a magyar tejport, még akkor is, ha a terméktanács a napokban emelte a kvázi támogatást.

Amennyiben a mostani árakon értékesíti valaki tejporkészletét, úgy egy liter, porításra szánt, 75,6 forintért felvásárolt tejen 20 forint veszteséget kell elszámolnia. Számításaink szerint az ez évre tervezett, a tavalyival megegyező 400 millió liternyi, itthon fel nem használható tej termelésével szemben akár további 70 millió literrel növekedhet a fölöslegben előállított tej a tejfogyasztás csökkenése, illetve az import térnyerése miatt.

Tejipari információink szerint legalább 5 milliárd forint többletforrásra lenne szükség a felesleg értékesítéséhez. Ennek forrását korábban úgy képzelték el, hogy vagy a tejtermelők fizetnek be nagyobb összeget a mostani literenkénti 3,6 forinthoz képest, vagy az agrárkormányzat nyúl mélyebben a zsebébe, és emeli meg a csak az extra minőségű tej literjéhez adott 5,2 forintnyi támogatását.

Amennyiben egyik variáció sem valósul meg - az agrártárca már a múlt héten tárgyalt az érintettekkel -, akkor előfordulhat, hogy összeomlik a tejpiac, a tejipari cégek leállíthatják befizetéseiket, csakúgy, mint a megtermelt tej harmadának felvásárlását.

A válság megoldására a terméktanács szerda késő estig tartó rendkívüli küldöttgyűlésén sem sikerült hosszú távú döntést hozni. Sem a termelők, sem a feldolgozók nem hajlandók, illetve nem tudnak az eddiginél több pénzt befizetni a kasszába. Szakmai becslések szerint a tejipari cégek összesen az év első öt hónapjában 3,5 milliárd forint veszteséget halmoztak fel - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Nagygyörgy Éva, a piacon második Sole Rt. kommunikációs igazgatója. Egyöntetű volt a vélemény, hogy a tejágazatnak állami segítségre van szüksége, ami a következő hét hónapra összesen 5,1 milliárd forint támogatást jelent.

Kiss Pál István, a piacvezető Nutrícia csoport vezetője elmondta, hogy egy hónapig még finanszírozhatóvá teszik a kasszát. Júliusban a termelők és feldolgozók 100-100 millió forintot fizetnek be, ezt az összeget az iskolatej-akció finanszírozásából eddig megmaradt 400 millióval kiegészítve 600 millió forint áll rendelkezésre a felesleg levezetéséhez. A Tej Terméktanács napokon belül véglegesíti és eljuttatja az FVM-hez válságmegoldó javaslatait, amely főként az iskolatej-akció folytatására és egyes EU-s tejhigiénés irányelvek bevezetésének előrehozatalára épülne.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)