Az EU-csatlakozás után nőhet a textilipar

Vágólapra másolva!
Az európai uniós csatlakozás után várhatóan csökken a textil- és ruhaiparban működő cégek száma, de nő az ágazat termelése és jövedelmezősége - mondta Tomor János, a Magyar Ruhagyártók Egyesülésének igazgatója pénteken.
Vágólapra másolva!

A PHARE által támogatott, az csatlakozásra váró országokban az ágazat felzárkóztatását segítő Partex-Seetex program záróülése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az igazgató hozzátette: az ágazat alternatívát jelent majd a pályakezdők számára. Tomor János szerint a minimálbér-emelés okozta versenyképesség-csökkenést a hatékonyság növelésével, azaz az élőmunka részarány mérséklésével, valamint az új kutatási eredmények gyorsabb alkalmazásával lehet ellensúlyozni.

Az igazgató hangsúlyozta: bár nem lehet teljesen megoldani a problémát, úgy véli, hogy fel kell hagyni a tömegcikkek gyártásával. Tomor János beszámolt arról is, hogy az európai uniós szokásoknak megfelelően együttműködési szerződést kötött öt magyar textilipari szövetség, hogy egységesen képviseljék az ágazat érdekeit.

William Lakin, az Európai Textil és Ruházati Szövetség (Euratex) vezérigazgatója elmondta: az unióban az ágazat csaknem 200 milliárd euró éves forgalmat ért le, 2,1 millió embert foglalkoztat. Véleménye szerint a textil és ruhaiparban már gyakorlatilag lezajlott a csatlakozás, hiszen a magyar textil és ruhaipari export 78 százaléka az EU-ba irányul.

(MTI)

Nem hiányzik a könyvtárából?