Hétfőtől emelkedik az üzemanyagok ára

Vágólapra másolva!
A motorbenzinek ára literenként 13,5 forinttal, míg a gázolajé 6 forinttal emelkedik jövő hét hétfőn a jövedéki adó emelése miatt. Hétfőtől a gázolaj listaára a Mol kutaknál 199 forint lesz, míg a 95-ös motorbenzin literjéért 227 forintot kell fizetni.
Vágólapra másolva!

A jövedéki adó növekedése 10 forint 50 fillér a benzinnél és 4 forint 80 fillér a gázolajnál, azonban erre még rá kell számítani az általános forgalmi adó értékét is a fogyasztói árban.

Az előző kormány által elfogadott jövedékiadó-emelés alapján a motorbenzinek esetében literenként 93 forint helyett 103,50 forint lesz az adó. A gázolajnál 80,20 forintról 89,20 forintra akarta emelni az adó mértékét az előző kabinet. Ugyanakkor a jelenlegi kormány az adóemelés mértékét 9 forintról 4 forint 80 fillérre mérsékelte, így az adótartalom 85 forint lesz.

A repülőgépek hajtóanyagául szolgáló kerozin jövedéki adója 100,5 forintról 111,80 forintra emelkedik július elsején.

Tavaly Magyarországon nem emelték az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó összegét. A kormány ugyanis megállapodott a fuvarozókkal, hogy addig, amíg a kőolaj hordónkénti világpiaci ára 25 dollár felett van, nem nyúlnak az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmához.

(MTI)

Ajánlat:

Mol

Korábban:

Lesz benzinár-emelés júliusban
(2002. június 14.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek