Bejelentette lemondását a Vivendi-vezér

Vágólapra másolva!
Az igazgatóság nyomásának engedve még ezen a héten lemondok - mondta a Le Figaronak adott interjújában Jean-Marie Messier, a világ második legnagyobb médiacégének vezérigazgatója. A Vivendi vezetője azután döntött így, hogy biztosították: utódja is francia lesz. Elemzők szerint a cégóriás új vezetője feldarabolja a vállalatot és több üzletrészt értékesít.
Vágólapra másolva!

Lemondását Messier azzal indokolta, hogy az igazgatóság megosztottsága miatt nem képes vezetni a vállalatot - idézi az interjút a Bloomberg hírügynökség. Messier utódja személyéről nem beszélt, de Jean-René Fortou Aventis-alelnököt tartják a legesélyesebbnek a poszt betöltésére.

Elemzők az új vezetőtől azt várják, hogy feldarabolja a vállalatóriást és több üzletrész értékesít a cégcsoport nyomasztó adósságának csökkentése érdekében. Messier interjújában úgy vélte, hogy a vállalat körül már "köröznek a ragadozók".

A cégóriás tulajdonosainak azért rendült meg a bizalma a korábbi sztármenedzserben - aki néhány év alatt a francia közüzemi szolgáltatót vállalatfelvásárlásokkal a világ második legnagyobb médiacégévé alakította -, mert az elmúlt másfél-két év tőzsdei mélyrepülése jelentősen csökkentette a megvásárolt cégek piaci értékét, ráadásul a Vivendi részvényeseinek egy része úgy véli, hogy a cégcsoporthoz tartozó vállalatokat Messier nem is működtette megfelelően. Tavaly a Vivendi a francia gazdaságtörténetben rekordnak számító, 13,6 milliárd eurós veszteséget jelentett, és a cég részvényei az elmúlt két évben 80 százalékot vesztettek értékükből.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Vivendi

Korábban:

Távozhat a Vivendi-vezér
(2002. július 1.)