A Fitch leminősítette a France Télécomot

Vágólapra másolva!
Két héttel a Moody's Investors Service hasonló lépése után pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő is egyszerre két fokozattal a bóvli szint közelébe, a befektetőknek már nem ajánlott, spekulatív sáv közvetlen határára rontotta a France Télécom (FT) vállalati adósi minősítését, amelyet a további leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistán hagyott.
Vágólapra másolva!

A londoni bejelentés szerint a Fitch listáján a francia telefonszolgáltató hosszú futamú adósságának besorolása az eddigi BBB pluszról BBB mínuszra változik. Az új hosszú távú besorolás az egyes hitelminősítők által még éppen befektetőinek tekintett BBB sáv alsó széle. A távközlési szolgáltató rövid távú adósság osztályzata F2-ről F3-ra süllyed.

A Fitch Ratings indoklása szerint aggályossá vált a cég likviditási helyzete, amely tovább romolhat 2003-ban és 2004-ben, amikor jelentős összegű adósság válik esedékessé.

A közlemény szerint a befektetői besorolás fenntartása ugyanakkor azt a meggyőződést tükrözi, hogy a többségi tulajdonos francia állam szükség esetén pénzügyi segítséget nyújtana a France Télécomnak legalább a rövid távú adósságszolgálat teljesítéséhez.

Múlt hétfőn a Moody's is ugyanilyen mértékben, Baa1-ről Baa3-ra rontotta a France Télécom hosszú távú minősítését. A Moody's is arra hivatkozott, hogy a francia távközlési cég hosszú távú adósságából jövőre 15 milliárd eurós hányad jár le, s az FT - bár várhatóan folytatja vagyona értékesítését és visszalízingelését, valamint az adósság értékpapírra váltását - továbbra is jelentős mértékben rá lesz szorulva az adósságpiacra.

A France Télécom részvényeinek árfolyama nem reagált a Fitch Ratings pénteki bejelentésére: a papír az előző napi, több mint 16 százalékos nyereség után késő délelőtt 12,11 százalékos további drágulással 14,63 euró volt a párizsi Euronext-tőzsdén.

A francia telefonszolgáltatóról a múlt héten elterjedt, hogy a kormány esetleg visszaállamosítja a cégből a piacon lévő 44 százalékot. Ezt ugyan már aznap cáfolták, de a piac még mindig bízik abban, hogy a francia kormány valahogy megsegíti a 61 milliárd eurós adóssággal küszködő, a hitelminősítők által többször leértékelt céget.

(MTI)

Ajánlat: