A legnagyobb kínai beruházás a Nagy Fal óta 

Vágólapra másolva!
Egész Kínán átívelő földgázvezeték építéséről állapodott meg a kínai Petrochina és az angol-holland tulajdonú Shell kőolajtársaság - adta hírül a BBC. A körülbelül 20 milliárd dolláros üzleten a két órioáson kívül több kisebb cég is osztozik.
Vágólapra másolva!

Kína a Nagy Fal építése óta nem látott ilyen volumenű építési beruházást. A gázvezeték tervezett hossza több mint négyezer kilométer. A vezeték az északnyugati Szinjiang tartományból kiindulva, nyugat keleti irányba kilenc tartományon át egészen Sanghajig húzódik majd. Nehezíti a munkát, hogy a csöveket át kell vezetni Kína két nagy folyóján, a HUang-hon, és a Jangcén.
A társaságok 2004-re szeretnék befejezni az építkezést. Ha elkészült, a vezeték évente 12 milliárd köbméter földgázt szállít majd a Petrochina Szinjiang tartománybeli Tarim-medence gázlelőhelyeiről Sanghajba.

A Petrochina - melyben az angol BP is résztulajdonos, 50 százalékos résszel rendelkezik az üzletben. A konzorcium többi tagja, a Shell, az amerikai ExxonMObil, és az orosz Gazprom 15-15 százalékot birtokolnak. A maradék5 százalék a Sinopecnek, Kínai nemzeti olajtársaságnak jut. A körülbelül 20 milliárd dolláros beruházásból legalább 3,3 milliárdot fordítanak a cégek kutatásra és a terep felmérésére. Az építkezés elindításához szükséges 5,5 milliárdot a három nagy külföldi befektető adja össze.

A vezetéképítés mellékes célja, hogy Kínában minél nagyobb százalékban földgázzal helyettesítsék a lakossági széntüzelést, ugyanis a kínai nagyvárosokban egre komolyabb gondokat okoz a szmog.

(Üzleti Negyed)