Lassulhat a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Valamelyest csökkenő gazdasági növekedést jósol egy vezető német gazdaságkutató cég: prognózisuk szerint idén 0,7, jövőre pedig 2,3 százalékkal bővül az ország gazdasága. A gazdaságkutató intézetek idei növekedésre vonatkozó előrejelzései jelentősen eltérnek egymástól.
Vágólapra másolva!

A hamburgi székhelyŰ HWWA-intézet közleménye szerint a növekedési kilátások nem javultak olyan mértékben, mint ahogyan azt korábbi felméréseikben remélték. A HWWA még áprilisban készített előrejelzést öt vezető német gazdasági elemző céggel együttműködvel. Az akkori prognózis szerint a gazdaság növekedése idén 0,9 százalékos, 2003-ban pedig 2,4 százalékos lesz.

A társaság azonban új közleményt tett közzé, mely szerint 2002-ben csak 0,7 százalékkal, az azt követő évben pedig 2,3 százalékban növekszik majd a GDP. Noha a HWWA szerint továbbra is várható, hogy a gazdaság erőre kap a második félévben, az év eleji lassú növekedés miatt az egész éves bővülés üteme alacsonyabb lesz a vártnál.

A német gazdaságkutatók között nincs egyetértés az előrejelzés számértékében: a kieli IfW 1,2, illetve 2,5 százalékra, a müncheni Ifo pedig a HWWA által most közzétett mértékre rontotta az előrejelzést.

(MTI)

Korábban: