Csak 38 vagy 380 milliárd forint a kormány zsebpénze?

Vágólapra másolva!
Ellenzéki képviselők szerint akár 380 milliárd forintos, a kormánypártok szerint "csak" 38 milliárdos a parlament ellenőrzése nélkül elkölthető pluszforráshoz jut a kormány, ha az Országgyűlés kedden elfogadja a kabinet által támogatott költségvetési módosító javaslatokat. A Pénzügyminisztérium a hetekkel ezelőtt meghirdetett üvegzseb-programban ígértek ellenére a pontos kimutatásokat nem hozta nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A kormány száznapos programját megalapozó költségvetési módosításról jövő héten szavaz a parlament, miután kedden döntenek a törvényjavaslathoz benyújtott képviselői módosító indítványokról. A kormány száznapos programjának gerincét érintő javaslatokról, mint a nyugdíjak egyszeri 19 000 forintos kiegészítéséről, a közalkalmazotti bérek 50 százalékos emeléséről, nem alakult ki komoly vita a parlamentben. Nem vitatta egyetlen párt sem a minimálbér adómentessé tételét, az iskolakezdési támogatást és a családi pótlék 20 százalékos emelését. Az ellenzéki pártok vezetői korábbi nyilatkozatukban azt is megkockáztatták, hogy megszavazzák a kormány száznapos programjáról szóló javaslatot.

Az ellenzéki pártok amiatt bírálták a kormányt, hogy a költségvetés módosítása mellé olyan törvénymódosításokat is beterjesztettek, amelyeket egyáltalán nem tudnak támogatni. Az egyik ilyen javaslat, hogy a kormány az előző évek költségvetésének maradványait - amelyek a Pénzügyminisztérium számításai szerint 380 milliárd forintra rúgnak - szabadon elkölthesse. A szocialista Veres János szerint a keretnek alig 10 százaléka használható fel szabadon, mivel a többit már elígérték.

Igenis vállalható, hogy ezen keret felhasználásáról a kormány a parlament előzetes beleegyezése nélkül dönthessen, mivel lehet, hogy így kerülhető el idén a pótköltségvetés - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Veres. A fideszes Tállai András szerint viszont ennek elfogadásával jogilag 380 milliárd forintos szabad kerethez jut a kormány. A meghirdetett állami üvegzseb-programmal teljesen ellentétes, hogy a kormány ekkora összeg szabad felhasználására kapjon engedélyt a parlamenttől - fogalmazott. A PM nem hozta nyilvánosságra azt a jelentést, amely azt részletezi, mely tárcáknál keletkezett a 380 milliárd forintos maradvány.

A kormány száznapos programja az eredeti számítások szerint nettó 160,3 milliárd forintos idei többletkiadással jár. Ez az összeg 3,6 milliárd forinttal emelkedett, ugyanis egy képviselői módosító javaslat nyomán a költségvetés nemcsak a július-szeptember hónapokra, hanem az év hátralévő felére átvállalja a tévéelőfizetési díjak megfizetését. Júliustól ugyan nem szűnik meg a tévédíj, de azt már az előfizetőknek nem kell befizetniük, ha a javaslatot ma elfogadják a képviselők. Az így kieső 7,2 milliárd forintot a költségvetés megtéríti a három közszolgálati médiumnak.

A módosító indítványok közül a kormány támogatja, hogy a 25 millió forintos működési támogatást kapjon az 1956-os Intézet, illetve 14 millió forintos költségvetési támogatásban részesüljön a Politikatörténeti Intézet. A két kutatóintézményt 1998 előtt a büdzsé rendszeresen támogatta, ám ezt a gyakorlatot az Orbán-kormány megszüntette, s az így felszabaduló forrásokat átcsoportosították a frissen alakult, Schmidt Mária miniszterelnöki tanácsadó vezetése alá kerülő XX. Század Intézet javára. Most a kormány egy új kutatási célra, a Nagy Imre Alapítvány működtetésére is megszavazott 14 millió forintot.

(Magyar Hírlap)