<P class="MsoNormal">Közel 10 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak január-májusban 8,9 százalékkal, májusban 16,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növénytermesztési és kertészeti termékeké 13,5, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.
Vágólapra másolva!

2001. január-májusához viszonyítva a gabonaféléket 34,4 százalékkal, a vetőmagvakat közel 40 százalékkal alacsonyabb áron értékesítették. Az élelmezési burgonya termelői átlagára 5,3 százalékkal nőtt a tavaly első öt havihoz képest. A gyümölcsök árszintje - elsősorban az alma és körte tavalyi alacsony felvásárlási átlagára következtében - 55,6 százalékkal, a zöldségféléké 13,6 százalékkal nőtt január-májusban. A gyümölcsök májusban 24,5 százalékkal, a zöldségek 3,3 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

A vágóállatok közül a vágósertés termelői ára az első öt hónapban 7,9 százalékkal, a vágóbaromfié 5,4 százalékkal csökkent, a vágómarháé pedig 6,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tehéntej termelői átlagára ebben az időszakban 4,3 százalékkal nőtt, a tyúktojásé pedig 5,5 százalékkal csökkent - derült ki a KSH jelentéséből.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH