Elfogadták az uniós agrártámogatási reformot

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elfogadta Franz Fischler mezőgazdasági biztos agrártámogatási reform-javaslatát. A reformtervezet elfogadása a 40 éve működő közös agrárpolitika (CAP) végét jelenti. Az átalakítás ellen tiltakozók szerint a reform egyes tagállamokban a mezőgazdasági termelők felét teheti tönkre.
Vágólapra másolva!

Miután a bizottság - francia tiltakozás közepette - elfogadta a reformtervezetet, Fischler szerdán terjeszti azt az Európai Parlament elé.

A reformtervezet legfőbb célja, hogy lebontsa az EU tagállamok és a többi ország között húzódó protekcionista falat. Az uniós termelőknek ezentúl a szabd piacon kell majd helytállniuk.

A tervezet radikálisan átalakítja a negyven éve a mezőgazdaság világháború utáni fellendítésére létrehozott CAP-ot. Fischler javaslata megszűnteti a korábbi, a gazdák kezén lévő termőföld, vagy állatálloomány nagyságától függő támogatást. Helyette egy folyamatosan csökkenő, 300 000 euróban maximalizált átalányszerű támogatást vezetnek be.

Szigorodik a támogatás-felhasználás ellenőrzése is. A kiutalt pénzek felhasználását egy, a későbbiekben létrehozandó külön szerv vizsgálja majd.

Ezen kívül az unió 5 százalékkal csökkenti a szója, a búza és a kukorica árának garantált támogatását.

A reform elen tiltakozók - elsősorban Franciaország - szerint a tervezet a mezőgazdasági termelők tömegeit teheti tönkre. A francia gazdák érdekvédelmi szervezetei szerint Franciaországban például 10 éven belül 200 000 gazda lesz kénytelen elhagyni a mezőgazdaságot - ez a francia mezőgazdasági termelők több mint fele.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Nem hiányzik a könyvtárából?

A gyufacímkétől az online-hirdetésig