A kedvezményes lakáshitelek felvételét szigorítja az OTP

Vágólapra másolva!
A földhivatali ügyintézés lassúsága a jövőben gátat szabhat a lakáshitelezés terén beindult gyors fejlődésnek. Főként akkor, ha a bankok követik az OTP-csoportnak a folyósításnál bevezetendő szigorítását. A pénzintézetek gyakorlata azonban egyelőre jelentősen eltér ezen a téren - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kedvezményes lakáshiteleket az OTP csoport már a földhivatali széljegyzés után folyósította - tájékoztatták a Napi Gazdaságot a banknál -, ám a jövőben változtat ezen a gyakorlaton. Ezután az adósok (vagyis a lakások eladói) csak akkor juthatnak pénzükhöz, ha az új tulajdonost már határozattal bejegyezték. A hitelezést kizárólag a saját jelzálogbankjával közösen, konzorciális formában folytató OTP Bank egy-másfél hónapon belül vezet be egy olyan áthidaló kölcsönt, amely feloldja ezt az ellentmondást (valaki olyan kerüljön tulajdonba, aki még nem fizette ki a vételár egészét). A bevezetés azonban a korábban megkötött szerződéseket nem érint - mondta Bajó László a hitelintézet lakossági főosztályának vezetője. Ebben az esetben is a banki források terhére és kockázatára folyik a finanszírozás. Az áthidaló kölcsön kamata viszont a kedvezményes hitel 6 százalék körüli kamatával szemben 13 százalék, amit még 2 százalékos kezelési költség is növel.

Az FHB - mint Zádori János a pénzintézet marketing igazgatója elmondta - eddig is csak a jelzálogjog bejegyzése után folyósította a kölcsönt. Az FHB-val konzorciális szerződést kötött CIB Bank azonban eddig más gyakorlatot követett. A CIB saját kockázatára és forrásai terhére nyújt kölcsönt, mégpedig a kedvezményes hitellel egyenlő kondíciókkal - tudatta Katona József a bank lakossági üzletágának vezetője. Érzékeltette azonban, hogy ez esetleg csak átmeneti megoldás lesz.

A HVB Jelzálogbank Rt. (HVBJ) a saját maga - kizárólag új lakásokra - kibocsátott hiteleinél továbbra is folyósítja a kölcsönt, már a széljegyzést követően - szögezte le ugyanakkor Nagy Gyula vezérigazgató. A HVB Hungary Bank Rt. (HVBH) szintén a széljegyzést követően folyósít, minden áthidaló hitel nélkül. Bár a Magyarországi Volksbank Rt. - a HVBJ partnere - még nem indította el ezt a típusú hitelezést, de azt majd áthidaló kölcsönnel együtt kínálják -ismerteti a terveket Németh József termékfejlesztő.

A jelzálogbankok ugyan eltérnek a folyósítási feltételekben, abban azonban valamennyien megegyeznek, hogy további jegybanki kamatemelés esetén tovább drágulhat a forrás, ami nem marad nyom nélkül a hitelek kamataiban sem. Bár a törvény lehetőséget ad arra, hogy a bankok akár a jelzáloglevél, piac diktálta, növekvő kamatkiadását ne érvényesítsék hiteleik árában, bár erre megfigyelők szerint kicsi az esély. Nagy Gyula a HVBJ részéről kifejtette, hogy még várnak a kamatemeléssel, holott a jelzálogleveles refinanszírozás már drágult. Oszlányi Zsolt az OTP Jelzálogbank (OTPJ) vezérigazgatója abban bízik, hogy az MNB következő kamatdöntése már csökkentés lesz. Azonban, ha az emelés mégis tartós lenne, akkor azt érvényesítik a változó kamatoknál.

Oszlányi szerint az eddigi kamatváltozás még kigazdálkodható. A hitelezés refinanszírozásához kapcsolódik, hogy az OTPJ 2,2 milliárd forint hitelt hívott le az OTP Banknál lévő rulirozó hitelkeretéből. Erre azért volt szükség, mert a befogadott hitelek nagyobbak, mint a ténylegesen bejegyzett jelzálogjogok, amire az állami támogatás lehívható és jelzáloglevél kibocsátható. A társaságnak tehát a folyósítás zökkenő mentessé tétele érdekében volt szüksége erre. A jelzálogbankoknak lehetősége van ugyanis rendes és állampapír alapú jelzáloglevél kibocsátásra, amire az OTPJ-nél eddig elegendő volt a saját tőke, de most az anyabanktól kellett segítséget kérni a pótfedezet megteremtése érdekébe. A szabályozás szerint az első évben a jelzáloghitelek 40 százaléka erejéig lehet állampapír alapon forrást szerezni, majd ez az arány csökken.

(MTI)

Korábban:

Emelkedhetnek a kedvezményes lakáshitel-kamatok
(2002. július 10.)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002
(Az Üzleti Negyed melléklete)

Nem hiányzik a könyvtárából?

A gyufacímkétől az online-hirdetésig