Vágólapra másolva!
Míg Angliában jelentős hagyományai vannak, addig sok hazai cégvezetőnek még tanulnia kell a társadalmi eseményeken való megjelenést. Bár itthon is egyre több a preztizzsel bíró rendezvény, nem lehet olyat említeni, ahonnan senki sem hiányozhat.
Vágólapra másolva!

Angliában a sport, itthon a kultúra

Június közepétől szeptemberig a legfontosabb brit vezetők és bankárok naplói teli vannak meghívásokkal pezsgőzésre és eperevésre a Royal Ascot-ba, Wimbledonba, a Henley regattára és Silverstone-ba. Így az idei nyár is sűrű lesz azoknak, akik mindenütt ott akarnak lenni. Az üzleti és a társadalmi élet azonban megköveteli a reprezentálást, és a társadalmi eseményeken a gazdasági elitnek kötelező a megjelenés.

Ellentétben a szigetországgal, a hazai társadalmi elit a nyári szezonban inkább kulturális eseményeken verődik össze - véli Molnár György, a Magyar Protokoll Szövetség vezetője. Az okokat azonban nem abban kell keresni, hogy a magyar menedzserek kifinomultabb ízléssel, fejlettebb kulturális érzékkel rendelkeznének. Fontosabb szempont, hogy Magyarországon nincsenek olyan hagyományai sport és a társadalmi elit kapcsolatának.

A hazai sportélet legjelentősebb és legnagyobb vonzerővel bíró eseménye, a Hungaroringen rendezett autóverseny összehasonlítva az angliai vagy még inkább a monacoi futammal - a szakember szerint - jóval kisebb preztizzsel bír.

Bűvöld el az ügyfeled

Mint a szakember elmondta, kétféle szempont játszik szerepet a vendéglátásban: egyrészt a vendéglátás során nincs értelme fukarnak látszani, ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy ne licitáljanak egymásra az üzletemberek. A gyakorlat azt mutatja, hogy a gazdasági életben tevékenykedők figyelembe veszik a viszonosság elvét, persze kirívó példákkal, „kivagyisággal” mindig lehet találkozni.

A magyar kulturális programok látogatásának költsége ugyan az átlag-jövedelmekhez képest olykor jelentősnek is tűnhet, ám eltörpül ahhoz az összeghez képest, amit Angliában áldoz egy-egy cég. A legnépszerűbb a wimbledoni program, ami egyben a legdrágább mulatság. Két jegy a férfi egyes döntőjére a Center Pályára - ebéddel, itallal, a hagyományos tejszínes eperrel - 6000 fontba kerül. A teniszpáholyban való láblógatás ezzel árban messze kiemelkedik a mezőnyből. Ez ugyanis jóval magasabb ár, mint akár az a 4800 font, amiért egy 12 személy megvendégelésére alkalmas régimódi versenyjachtot lehet bérelni a patinás regatta verseny, a Cowes hete alatt, vagy akár a Silverstone-i Brit Grand Prix árai, ott ugyanis egy pálya melletti fülke 7-800 font személyenként.

Molnár György szerint nincs általános szabály arra vonatkozólag, mennyit lehet költeni a vendégekre, de mivel a nagyobb cégek száma itthon néhány tucat, ezért kevesen engedhetik meg, hogy ezeket megközelítő összegeket költsenek reprezentációra. A fizetést egyébként is illik diszkréten kezelni, még ha egy-egy ilyen meghívás összege viszonylag jól megbecsülhető.

Hasonlóan történik ez a teniszversenyen is: a cégek meglehetősen szemérmesek. A vállalatok vonakodnak beszélni arról, hogy mennyit költenek Wimbledonban, vagy hogy hány embert hívnak meg, de még arról is, hogy miért éri ez meg nekik.

Angliában cégek általában éves tervet készítenek, ilyenkor kiválasztják azokat az eseményeket, amelyek az ügyfeleiket legjobban érdekli. A szigetországi szakemberek szerint a pazarló stílus az elmúlt években tompult, ugyanakkor a vállalati szórakozás az üzleti életben értékes szerepet játszik. Alkalmat nyújt ugyanis a cégek számára, hogy kötetlenebb formában érintkezzenek az ügyfeleikkel. A jelenlegi gazdasági-környezetben, amikor egyre élesebb a verseny a személyes kapcsolatépítési lehetőség, a törődés kinyilvánítása mindenki számára fontos.

Fanyalgás itt és ott

Az egyes eseményeknek természetesen az üzleti eliten kívül számos olyan látogatója van, akiket valóban a kulturális- vagy sportélmény motivál. Magyarországon a nyári szezonban inkább a kulturális események dominánsak, például a Miskolci vagy a Budapesti Operafesztivál, esetleg az informálisabb Művészetek Völgye Fesztivál, ám találkozni az eseményeken a környezetből kilógó emberekkel, akik inkább csak megfelelni igyekeznek egy meghívásnak.

Ez azonban nem egyedi eset, és a sport rajongók is gyakran nehezményezik a kevésbé lelkes vállalati vendégek jelenlétét. Miután 12 órát állsz sorba, hogy bejuthass, több, mint irritáló látni üres széksorokat, melyeket vállalati vendégeknek foglaltak le, akik mindig esznek és pezsgőt vedelnek - mondta egy teniszrajongó. A wimbledoni torna azonban üzlet, így a szervezők ragaszkodnak hozzá, hogy a jegyek 8 százalékát a Center és az 1-es pályára testületi vendéglátóknak adják.

Sajnos a hazai rendezvényeknek nincs profittermelő képessége, a színvonalas események megszervezése komoly nehézségekbe ütközik. Pedig a szakember szerint a minőség az, ami - a pr és az esemény promóciója mellett - hat a résztvevők összetételére. Hogy sikerül e stabil anyagi háttérrel rendelkező eseményt a közeljövőben szervezni, az egyenlőre kérdéses. Az alacsony költségvetésű rendezvényeknek ugyanis a kis piacméret, a nyelvi korlátok, a kulturális zártság az oka.

(Menedzsmentfórum)

Ajánlat:

Menedzsmentfórum